A+ A A-

Pretraga pitanja

Epilepsije i post

Pitanje

Pitanje glasi da li je osoba koja je bolesna od epilepsije dužna postiti i ustajati na sabah. Napominjem da sam musliman već 10 god. a sad mi je 27, poznajem propise ali ja svejedno postim iako mi ljekar to ne preporučuje, a takodjer ustajem na sabah iako ljekar nikako ne preporučuje i kaže da ne smijem, jer je kod ove bolesti najvažnije ne prekidati san. Ističem i to da je ljekar musliman, ime mu je Muhamed Gavranović i radi u bolnici
Koševo.

Molim vas da riješite moju dilemu. Zasad nemam problema ali se bojim da mi se nešto ne desi jer svaki moment se može desiti da padnem negdje na ulici. Ako trebate još podataka rado ću vam ih pružiti.

Vesselamu alejkum!

 

 

Odgovor

Ima različitih vrsta bolesti, uključujući i epilepsiju. Ima težih oblika, blažih oblika epilepsije, nekima post ne smeta, nekima možda smeta u smislu pogoršanja stanja, povećanog rizika od iznenadnog napada i sl. To ljekari koji lijče ovu vrstu bolesti znaju, a i Vi iz vlastitog iskustva znate kakve posljedice na Vaše stanje ostavlja post. Zato o stanju Vaše bolesti i Vaše sposobnosti da postite razgovarajte sa ljekarom muslimanom, koji zna za važnost posta kod muslimana, i uvažite njegove preporuke.

Epilepsija nije bolest koja stalno traje, već se javlja periodično, pa ne možemo dati generalan sud da osobe kojima se javljaju napadi epilepsije ne poste. Svaki slučaj je zaseban i tako ga treba tretirati. Uzmite u obzir Vaše iskustvo sa postom i stav Vašeg ljekara, pa na osnovu toga procijenite. Možda, eventualno probate napostiti u onim danima kada ste kod kuće, na godišnjem odmoru, kada se ne morate mnogo kretati van i sl. Ako ste trajno nesposobni za post, ostaje obaveza davanja fidje - otkupa, za svaki dan propuštenog posta nahraniti po jednog siromaha (otprilike iznos jednih vitara, tj. 5, 10 ili 20 KM po danu, ovisno o imovnom stanju obaveznika).

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH