Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Kretanj nebeskih tijela

Pitanje:

Esselamu alejkum,

Na osnovu ajeta sure Eš-Šems  “1. Tako Mi Sunca i svjetla njegova, 2. i Mjeseca kada ga prati,” može se zaključiti da mjesec prati sunce. Kako se mjesec okreće oko zemlje dolazim do zaključka da se i sunce okreće oko zemlje. Također se to može i zaključiti iz 3199. hadisa Buharijine zbirke hadisa gdje kaže:

"Pričao nam je Muhammed b. Jusuf, da mu je prenio Sufjan od A'meša, on od Ibrahima Tejmija, ovaj od svoga oca, a on opet od EbuZerra, radijallahu anhu, koji je izjavio da mu je Vjerovjesnik, sallall ahu alejhi ve sellem, kad je sunce zašlo, rekao:

-Znaš li kud ono ide?

- Allah i Njegov Poslanik to najbolje znaju – rekao sam, a on nastavi:

-Ono ide da učini sedždu ispod Arša, a zatim traži dozvolu (za ponovno kruženje), pa mu se dozvoli, a uskoro će doći vrijeme kad će ono učiniti sedždu i zatražiti dozvolu (za ponovno kruženje), ali mu se neće dozvoliti, nego će mu se reći: Vrati se odakle si i došlo, te će se ono pojaviti sa zapada.“

Da li je moj zaključak tačan, tj. da li sunce kruži oko zemlje?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Zaključak do kojeg ste došli je pogrešan. Naprotiv, Mjesec kružeći oko Zemlje kruži zajedno s njom oko Sunca, tj. slijedi ga, i time se dovodi u sklad sadržaj citiranog ajeta i naučna istina prema kojoj Mjesec kruži oko Zemlje i s njom oko Sunca. Pogrešno ste razumjeli drugi ajet iz spomenute sure " i Mjeseca kada ga prati". Ovo znači da Mjesec prati Sunce, a ne Sunce Mjesec.

Što se tiče hadisa, on ne govori o okretanju Sunca oko Zemlje ni izbliza ni izdaleka. Hadis se navodi u kontekstu govora o alametima Kijamsetskog dana te potvrde da sve u kosmosu robuje Allahu milom ili silom (po sili prirodnih zakona koje je On stvorio).

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH