Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Raspodjela naslijeđenog stana

Pitanje:

Esselamu alejkum!
Imam jedno pitanje malo sam zbunjen oko podijele imovine situacija mi baš nije jasna ali evo da vam opišem o čemu se radi.
Nakon preseljenja na ahiret mog djeda i nene ostao je stan iza njih a u tom stanu sam živio ja, moja mama, dedo i nena. Dedo je prešao u dom za penzionere a moja nena je tu ostala i na nju je prešlo stanarsko pravo. Moj dedo i nena su preselili 1994. godine tako smo ostali sami mama i ja da živimo u stanu. Nakon 4 godine,  1998. godine moja mama je preselila nesretnim slučajem.
Moj dedo i nena su imali 4 kćerke. Jedna od njih bila je i moja mama i kada sam ja ostao bez staratelja moja tetka (sestra od moje mame) je preuzela starateljstvo. Pošto stan nije imao nosioca po tadašnjem zakonu jer nije bila privatizacija, morao je da pređe na mene jer niko nije mogao da nosi stanarsko pravo osim mene tako da je cjelokupni stan prešao na mene.
Sada, sticajem okolnosti, ja sam odselio u Sjedinjene Američke Države da živim gdje se i sada nalazim a tetka koja je imala starateljstvo na meni traži 1/2 stana a stan je otkupljen i sve je urađeno na osnovu mene. Niko drugi nije mogao da to preuzme u to vrijeme osim mene. Ja sam jedini nasljednik bio i tako je i bilo. Sada ona traži tu polovinu stana i tužen sam na sudu i još uvijek se vodi spor oko toga.

Bile su ukupno četiri kćerke među kojima i moja mama što znači da ja imam 3 tetke i sve su udate i imaju imovinu, a ja sam sada u Americi i živim kod oca u njegovoj kući što znači da nemam ništa osim tog stana koji sam naslijedio.
S obzirom da su one udate i u takvoj situaciji da li sam ja dužan da tu imovinu podijelim sa njima ili da prodam taj stan kupim sebi neki malo manji i ostatak novaca da ostavim njima na raspolaganje tj. da njih 3 to podjele ili imam apsolutno pravo da zadržim cjelokupni stan. Ne znam šta da uradim, šta bi bilo ispravno i da li bi bilo ispravno kada bi ja to zadržao i uradio kako sam naveo.
A one žele tj. jedna tetka želi da upotrijebi i silu da se domogne tog svog dijela. Ja sam razgovarao ipak sa drugom tetkom koja se brinula jedno vrijeme o meni da nađemo neki kompromis. Ona nije htjela da pristane. Jednostavno je mijenjala svoje mišljenje. Ipak, volio bih da čujem Vaše mišljenje o svemu tome kako bi bio dragi Allah zadovoljan oko toga.

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Sve kćerke bi trebale da podjednako učestvuju u nasljeđivanju tog stana, ali i da podjenako učestvuju u njegovom otkupu. Prema tome, mislimo da bi najbolje bilo da prodate stan i novac podijelite na četiri dijela: Vama četvrtina, a trima tetkama (kćerkama umrlog) po jedna četvrtina, nakon što se od toga odbije procenat učešća u otkupu stana, tako da svi podjednako učestvujete u otkupu stana. Ipak, podsjećamo da ne znamo sve detalje tog slučaja, pa je i naš sud o njemu uvjetan. 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH