Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Nijet u namazu

Pitanje

Da li treba proučiti nijjet jednom tj. na početku džuma namaza, ili treba više puta tj. na početku prvog 4 rekatnog sunneta, pa na početku farza, pa drugog sunneta itd. I da li se može nijjet učiniti na našem jeziku ili treba na arapskom?
Pošto džuma namaz ima 16 rekata koliko puta se uči etehijatu, salavati i dova i da li se uči na svakom drugom sjedenju i kada se podiže kaziprst.
Da li se poslije trećeg sunneta preda selam pa se onda uči tespih i dova, je li se prvo uzme tespih pa 33 puta Subhanallah se prouči, pa 33 puta El hamdu lillahi, pa 33 puta Allahu ekber, da li se to uči sjedeći ili stojeći, pa da li se onda uči dova i Fatiha, i da li je tada kraj?


Odgovor

Prije svakog početnog tekbira treba zanijetiti namaz koji se klanja. Znači, treba posebno zanijetiti četverorekjatni sunnet, posebno zanijetiti farz, pa posebno sunnet koji se klanja poslije džumanskog farza i tako kod svih vrsta namaza. Dovoljno je zanijetiti u srcu, tj. biti svjestan koji se namaz želi klanjati, a može se izgovoriti i jezikom, kao dodatna potvrda. Bolje je to izgovoriti na arapskom jeziku, ali ne smeta i ako bi se učinilo na maternjem jeziku, jer Allah dž. š. razumije sve jezike.
Ettehijjatu se uči nakon svakog drugog rekjata, a dodaju se salavati i dova na sjedenju u kojem slijedi predaja selama. Kažiprst se podiže na sjedenju kod izgovaranja "la ilahe", a spušta kod izgovaranja "illellah". Na kraju slijedi tesbih i dova. Ukoliko neko žuri radi neodložnih obaveza, može klanjati samo džumanski farz i vratiti se na posao.

 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH