A+ A A-

Pretraga pitanja

Greške prilikom učenja sureta u namazu

Pitanje

Na početku samo da pohvalim ovu stranicu i vaš rad, jer se ovdje može naći puno korisnih odgovora. Zanimljivo je kako puno ljudi, vjernika, ima iste ili slične dileme u vezi obavljanja vjerskih dužnosti, obavljanje namaza, post, abdest, zekat itd. Čitajući vaše odgovore našao sam i par odgovora na pitanja koja su i mene kopkala ali ih još ima.

U obavljanju namaza, u slučaju nesigurnosti na kojem se je rekatu, ili u slučaju greške u učenju sure, je li bolje obaviti sehvi sedždu ili obnoviti cijeli namaz?
Kada se napravi greška u učenju sure da li je potrebno ponovo prouciti i bismilu ili samo suru?
Šta ako se napravi greška pri učenje etehijatu i salavata na sjedenju, odakle se treba ponoviti učenje?

 

Odgovor

U slučaju nesigurnosti na kojem smo rekjatu, treba uzeti manji broj i učiniti sehvi-sedždu. Nema potrebe obnavljati namaz. Ako se dvoumljenje javi nakon klanjanja namaza, ne treba na njega obraćati pažnju. U slučaju grješke u učenju sure, nije potrebna ni sehvi-sedžda ni ponavljanje namaza, budući da je namaz ispravan i ako se ispravno prouči jedan ajet. Ako se pogriješi u učenju sure, ne treba ponavljati Bismilu, koja se inače ne uči u namazu na početku sure osim kod Fatihe. Ukoliko se napravi grješka pri učenje Ettehijatu i salavata na sjedenju, ne treba ih ponavljati u cijelosti, već samo od mjesta gdje je načinjena grješka.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH