A+ A A-

Pretraga pitanja

Slučajevi namjernog propuštanja namaza

Pitanje

Mene interesuje da li se ovi slučajevi mogu računati kao namjerno propuštan namz:
1. Kad si na poslu i tražiš mjesto za namaz, ali ne nađeš i nemaš mjesto da na miru klanjaš, da li onda možeš u tom slučaju da klanjaš u WC ili šta?
2. Ako recimo gledaš utakmicu i ne stigneš klanjati akšam zato što ne možeš na stadionu klanjati pa ga spojiš sa jacijom, je li to namjerno propuštanje namaza i je li te to vodi iz vjere?

 

Odgovor

1. U WC-u nije dozvoljeno klanjati. Ako osoba, i pored truda koji uloži, ne pronađe adekvatno mjesto za namaz na radnom mjestu, ili to uopće nije u stanju učiniti iz ovog ili onog razloga, ima mogućnost da spoji podne i ikindiju u ikindijskom vremenu, ili akšam i jaciju u jacijskom vremenu. Ovo spajanje nije u skladu sa hanefijskim mezhebom, ali se može koristiti kao olakšica u spomenutom slučaju.

2. Gledanje utakmice posredstvom TV ili na stadionu nije opravdan razlog za propuštanje namaza ili spajanje akšama i jacije, budući da prisustvo utakmici nije obavezno, kao što je slučaj sa poslom u firmi. To se tretira kao namjerno propuštanje namaza, ali ono ne izvodi iz vjere. Potrebna je teoba i naklanjavanje propuštenog namaza.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH