A+ A A-

Pretraga pitanja

O namazu

Pitanje

Esselamu alejkum!
- Šta uraditi ako se tokom klanjanja namaza pogriješi u učenju sure, npr. ako se zbunimo ili ako se jezik ispreplete pa nenamjerno pogrešno proučimo suru, Fatihu, ili neku drugu. Da li ponovno proučiti suru (je li tada namaz ispravan), napraviti sehvi sedždu ili ponoviti namaz?

- Je li dozvoljeno npr. dva puta klanjati farz jednog namaza i u kojem slučaju se mora obnoviti klanjanje farza? Koja greška u namazu povlači za sobom obavezu ponovnog klanjanja farza?

-  Da li nekontrolisana, nenamjerna, neželjena i podsvjesna nemoralna misao u namazu kvari abdest ili sam namaz?

- Da li je potrebno obnoviti abdest ili namaz ako nam se nesvjesno i preko naše volje u glavi pojavni nemoralna misao iako imamo iskreni nijet za namaz?

Edin

 

Odgovor

1. Ako osoba pogriješi učeći neku suru ili ajet, pa se prisjeti, ponovit će učenje i ispravit grješku. Nema potrebe za sehvi sedždom, namaz će biti ispravan.

2. Nije dozvoljeno dva puta kalanjati isti farz. Ponovljeno klanjanje će se tretirati kao nafila (dobrovoljni namaz). U svakom ilmihalu možete naći šta kvari namaz. Ukratko, to je izostavljanje nekog šarta, rukna (namaskog farza), namjerno izostavljanje vadžiba, bez činjenja sehvi sedžde, te činjenje nečega što je oprečno namazu, kao npr. neki govor, smijanje, mnogo pokreta u namazu, okretanje od kible, gubitak abdesta i sl.

3. Nesvjesno iskrsla misao, makar i nemoralna, u namazu ne kvari ni namaz ni abdest. Ako se to desi, potrebno je što prije potisnuti takvu misao i okrenuti se namazu i onome što se uči i radi u njemu.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH