A+ A A-

Pretraga pitanja

Tesbih namaz

Pitanje

Esselamu alejkum!

Na prethodnim časovima vjeronauke pitali smo profesora o nekim nafila namazima i on je, pored ostalih, spomenuo tespih namaz. Tespih namaz, skoro da se i ne spominje u literaturi, pa bih htjela znati nešto više. Htjeli smo saznati kako se klanja ovaj namaz i on nam je objasnio, spomenuvši da su klanjavši ovaj namaz svi grijesi oprošteni. Ovaj namaz se ne spominje u Kur'anu, nego (koliko sam upućena) u hadisima Muhammeda a.s. Iako je, kako on kaže, to provjereno, malo mi je čudno da su zaista svi grijesi poslije namaza oprošteni. Rekao je da "ako ne možemo klanjati svaki dan, onda ga je lijepo klanjati  jednom u sedmici, ako ne jednom u sedmici onda jednom u mjesecu, ako ne u mjesecu onda u godini, ako ne tada onda barem jednom u životu." Molim vas, recite mi nešto više o ovom namazu, da li je zaista tako kako nam je naš vjeroučitelj rekao?

Unaprijed vam se mnogo zahvaljujem!

 

Odgovor

Tesbih namaz se spominje u hanefijskim djelima kao jedna vrsta nafile. Način klanjanja ovog namaza opisan je u hadisu Ibn Abbasa i Ebu Rafi' kojeg su zabilježili Ebu Davud Tirmizi i Ibn Madždže. Možete to naći opširnije u djelu "Hanefijski fikh" od Tuhmaza, 1/373-374.

Ono što možemo reći povodom Vaše zapitanosti o smislu oprosta svih grijeha nakon klanjanja ovog namaza, a što se spominje u hadisu, jeste to da niko ne može biti siguran da su mu grijesi oprošteni nakon klanjanja bilo kojeg, pa i spomenutog tesbih namaza. Niko ne može biti siguran da mu je Allah uopće primio njegov namaz, a kamoli da mu je uz to i sve grijehe oprostio. Naravno, treba se truditi i nadati da će Allah primiti naša dobra djela i oprostiti naše grijehe, jer je On svemilostan i samilostan i prašta grijehe onome ko se iskreno pokaje. 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH