Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Da li namaz u džematu može predvoditi osoba koja ne izgovara pravilno harfove?

Pitanje:

Da li je bolje za vjernike da obavljaju namaz u džematu koji predvodi osoba koja ne izgovara u potpunosti pravilno harfove i ne uči u potpunosti po tedžvidskim pravilima, ili je bolje da svako klanja individualno bez formiranja džemata? 

Odgovor:

Osobe koje staju pred džemat i predvode džematlije u namazu trebaju se potruditi da nauče tedžvidska pravila i da uče Kur'an po tedžvidu. Učenje Kur'ana u namazu (kiraet) ubraja se u namaske ruknove (sastavne dijelove) i zato je važno da se ovaj rukn obavi na što potpuniji način. Međutim, ukoliko u grupi vjernika koji žele klanjati namaz u džematu nema osobe koja poznaje tedžvidska pravila, u namazu ih može predvoditi i osoba koja ne poznaje dovoljno tedžvidska pravila, ali koja ne pravi velike grješke koje mijenjaju značenje ajeta.

Prema tome, ukoliko neko od prisutnih ispunjava ostale uvjete za predvođenje džemata bolje je da namaz klanjaju u džematu. Uslov je da stanje imama, po pitanju šartova i ruknova, bude bolje ili identično stanju onih koji klanjaju za njim. Nije dozvoljeno da onaj ko zna učiti u Kur'anu klanja za onim koji ne zna učiti obavezni dio učenja. (Više v.: A. Tuhmaz, Hanefijski fikh 1/328.)

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH