A+ A A-

Pretraga pitanja

Zbunjivanje u namazu

Pitanje:

Imam pitanje u vezi sa zaboravljanjem u namazu. Često mi se desi da se zbunim u namazu i ne znam na kojem sam rek'atu ili predam selam prije vremena. Starija sam žena i trudim se da mi se to ne dešava ali se ono ipak dešava. Kako postupati u tim situacijama?

Odgovor:

S obzirom na to da Vam se to često dešava i da je to posljedica Vaše starosti Vi ćete u slučaju dvoumljenja između broja rekata koje ste obavili odabrati manji broj, jer ste to sigurno obavili. Na kraju namaza učinit ćete sehvi sedždu. Abdurahmman ibn Avf, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: „Kada neko od vas počne sumnjati u svoj namaz, pa ne zna da li je klanjao jedan ili dva rekata, neka se odluči za jedan rekat. Ako sumnja u to je li klanjao dva ili tri rekata, neka se odluči za dva. Ako sumnja, pa ne zna da li je klanjao tri ili četiri, neka se opredijeli za tri rekata, a kada završi sa namazom, neka učini sehvi sedždu.“ (Et-Tirmizi i Ahmed) 

Ako Vam se desi sumnja nakon što završite sa namazom ne trebate se na nju osvrtati, osim ako ste sigurni da ste klanjali manji broj rekata, tj. da ste selam predali prije upotpunjavanja namaza. Ukoliko ste sigurni u to, a još uvijek ste okrenuti prema Kibli,  upotpunit ćete namaz sa brojem rekata koje ste bili zaboravili i nakon toga učiniti sehvi sedždu.

Ukoliko ste sigurni da ste klanjali manji broj rekata, a okrenuli ste se od Kible tj. udaljili ste se od mjesta obavljanja, ponovit ćete namaz.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH