A+ A A-

Pretraga pitanja

Pitanja o namazu i abdestu

Pitanje

Esselamu alejkum!
1. Čitala sam u jednom hadisu od Aise r. a. da je Muhammed a. s. cesto na rukuu i sedzdi  ucio "Subhaneke Allahumme Rabbena we bi hamdike, Allahummagfirli", pa me zanima dali se to uci samo po jednom ili po tri puta i dali je kad se to uci na rukuu ili sedzdi potrebno prvo prouciti "Subhane rabbijel ea´la" i "Subhane rabbijel ´azim". Dali se sve to na rukuu i na sedzdi moze uciti i vise puta, dali ima neka granica do koliko puta se moze uciti?
2. Šta je obavezno proučiti u namazu da bi nam namaz bio ispravan?

3. Ako se u namazu nešto prouči pogrešno, npr. neki dio ajeta od sure koji učimo, pa to primjetimo i ponovo ispravno proučimo, da li je potrebna sehvi-sedzda?

4. Ako se dobro sjećam, čitala sam hadis po kojem je Muhammed a. s. rekao da ako se dotakne spolni organ treba samo oprati ruke, a sad sam čitala u jednom tekstu hadis po kojem je Muhammed a. s. rekao da tad treba ponovo uzeti abdest, pa me zanima kako sad postupiti. Ovaj drugi hadis je otežavajuci za sahibi uzura koji mora dotaći spolni organ da bi ustanovio dali je tečnost počela izlaziti ako ne vidi ništa na donjem vešu. Bar kod žena nije moguće to provjeriti samo pogledom. Tako da ako klanja jedan namaz pred kraj vremena, mora po ovom drugom hadisu u kratkom vremenu ponovo uzeti abdest, što kod mene pogoršava moju ionako već suhu kožu i kroz to mi je koža još osjetljivija na infekcije, puno me svrbi, otvaraju se rane, imam neki dermatitis koji se tad zna i na nogama i na rukama pogorsati. Pa ne znam da li mi je bolje postupiti po prvom hadisu kojeg mislim da sam čitala ako se ne varam ili uzimati tejemmum.

Allah vas nagradio!
Selam!

 

Odgovor

1. Na rukuu prije svega treba proučiti uobičajenu dovu: "Subhanerabbijelazim" (tri li više puta), a na sedždi: "Subhannerabbijele'ala" (tri ili više puta), a nakon toga nema smetnje da se jednom ili više puta prouči i spomenuta dova.

2. Obavezno je proučiti Fatihu na svakom rekjatu, a na prva dva i jedan ili više ajeta, odnosno suru, iz Kur'ana. Također, na prvom sjedenju treba učiti Ettehijjatu, a na drugom i Salavate. Sve to možete naći u bilo kojem ilmihalu.

3. Nije potrebna sehvi sedžda zbog eventualne grješke prilikom učenja nekog ajeta ili sure.

4. U slučaju da se dotakne spolni organ rukom nije neophodno uzeti novi abdest.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH