A+ A A-

Pretraga pitanja

O sunnetima i ponavljanju sura

Pitanje

Esselamu aleikum we rahmetullah we barakatuh!
Imam namjeru početi klanjati sada i imam 17 godina i razlog što nisam još počeo klanjati je što imam nevjerničke roditelje koji kažu da su muslimani, ali piju alkohol, ne klanjaju, ne poste za ramazan i to tako.
Interesuje mene odgovor na ovim pitanjima.
1. Prvo što se tiče sunnet namaza, koji je nawafil i koji je sunnet. Na jednoj strani sam pročitao (mislim da je izvor sa Fakulteta islamskog nauka u Sarajevu) tamo je pisalo da se treba klanjati 2 rekata sunneta prije farz namaza u sabahu, 4 rekjata sunneta prije podnevskog farza i 2 rekjata sunneta poslije farza podnevskog namaza i 4 rekjata sunneta prije farz namaza ikindija, 2 rekjata sunneta poslije farz namaza akšama, 4 rekjata sunneta prije farz namaza jacija i 2 rekjata sunneta poslije farz namaza jacija, naravno i vitr namaz na kraju.
S obzirom da se zove sun-sunnet namaz poslije farz podne namaz i farz jacija namaz, moje pitanje u vezi ovoga je koje od ovi sunneta je sunnet namaz i koji je nawafil? Jer znam da ima razlika u tome i da je više obavezno klanjati sunnetski namaz nego nawafil namaz. Koji od ovi namaza je sunnet i koji je nawafil? Kolika je razlika između sunneta i nawafil?
 
2. Drugo što me interesuje je u vezi džuma namaz. Pošto ja živim u Švedskoj i u to doba idem u školu i pošto mi je jedina džamija u Malmeu koja je 60 km odaljena od mene onda nema govora da mogu ići na namaz u to doba, pošto imam školu a ne mogu u školi klanjati jer je za džumu obaveza klanjati u džematu.
 
3. Interesuje me također u vezi učenje sura na arapskom jeziku. Pošto ne znam arapski naglo sam se naucio arapske sure, oko 3-4 znam napamet i interesuje me da li u jednom namazu smijem ponoviti te sure dakle u jednom namazu jednu suru 2 puta, ili ponoviti tu istu suru u drugim namazama istog dana?

 

Odgovor

1. Termini sunnet i nafila (množina nevafil) u kontekstu namaza katkada se koriste kao sinonimi, a katkada kao termini različitog sadržaja. U principu, označavaju namaz koji nije farz ili vadžib. Sunneti koji se klanjaju uz pet dnevnih namaza dijele se na pritvrđene (sunneti muekkede) i nepritvrđene (sunneti gajr muekkede). Pritvrđeni (oni koje je Poslanik a.s. redovno prakticirao, ali ne kao obavezu) sunneti su: dva rekjata prije sabahskog farza, četiri rekjata prije i dva poslije podnevskog farza, dva rekjata poslije akšamskog farza i dva rekjata poslije jacijskog farza. Nepritvrđeni sunneti su: četiri rekjata prije ikindijskog farza i četiri rekjata prije jacijskog farza. Mimo ovih sunneta postoje tzv. dobrovoljni namazi - nafile, kao što je noćni namaz (poslije jacijskog sunneta, a prije vitr namaza) koji može biti od dva, četiri, šest ili više rekjata, salatud-duha (negdje sredinom prijepodneva), obično se klanja četiri rekjata, a može i više, zatim salatul-istihare, salatul-istiska, itd. U svim ilmihalima možete naći više o ovim namazima. Svi ti namazi se mogu tretirati i kao sunnet i kao nawafil, nema tu stroge terminološke odvojenosti, osim objašnjenja koje smo gore dali.

2. Ako niste u stanju klanjati džumu namaz, onda ste dužni klanjati podne namaz umjesto džume. Kada budete u mogućnosti klanjati džume, ne oklijevajte da to učinite. Ako nema u blizini bosanska džamija, odnosno džemat, ima neki drugi, samo da ne dude džemat zalutalih sekti poput kadijanija, ahmedija i sl.

3. Nema smetnje da u jednom namazu ponovite učenje iste sure. Namaz je ispravan.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH