A+ A A-

Pretraga pitanja

Abdest i propisi namaza

Pitanje

Esselam alejkumu!

Ja se zovem Huso i živim u Americi. Počeo sam hvala Allahu dželešanuhu klanjati, ali imam puno nejasnih stvari u koje nažalost nisam upućen ili, rečeno najbolje, obrazovan.

1.Prvo je u vezi abdesta, da li je meni ispravno što abdest nijetim usebi i to na našem maternjem jeziku bosanskom, i da li se mora lijevom rukom prati noge, ili je to nebitno i treba li se učiti šehadet kod pranja svakog dijela tijela koje se pere u abdestu?

2.Kod nijeta za namaz je li ispravno da kada zanijetimo da Allahu ekber izgovaramo naglas i da li ima razlike u učenju između vakata namaza na glas i usebi i koji su to ako ima i koliko je to usebi tiho, a koliko naglas se podrazumijeva? Da li poslije predaje selama na desnu, pa na lijevu stranu, da li se poslije toga treba proučiti zikr ili dova, pa ko ne zna namasku dovu može i Fatihu? Je li to FATIHA ova što je učimo dok stojimo u namazu ili je nešto što ja nerazumijem i da li se poslije Fatihe, te iste, potire po licu i da li se uči pojedinačno, mislim i na sunetu i na farzu i na sun-sunetu i na vitr-namazu ili je samo na kraju jednog namaza?

3.Pojasnite mi pitanje izostavljanja namaza. Ja nemam drugu situaciju nego kakva mi je trenutna, a ako Allah dželešhanuhu da onda nikad to neću izostavljati niti bi želio ikad da ijedan izostavim. Znate ja sam muško u kući i naravno da se brinem za moju familiju. Radim samo ja u kući kao što bi i trebalo, je li da muško radi, a ženskinje bude u kućama! Sad moj posao koji obavljam mi onemogućava da bilo gdje na radnom mjestu nađem priliku da obavim namaz, jer takvi su mi uslovi rada. I vrijeme u koje počinjem da radim je malo nezgodno, radim od 8-4:30. Sad trenutno izostanem sa podne, ikindije i akšama, ali kad dođem kući uzmem i naklanjam redoslijedom onako kako sam izostavio. Zamolio bi vas da mi objasnite šta da radim? 

 

Odgovor

Hvala Allahu dž.š. koji Vam je pomogao da se vratite u okrilje vjere i Njegove milosti. Iskušenja su velika i trebat će Vam mnogo upornosti, strpljivosti i učenja. Savjetujemo Vam da stupite u kontakt sa najbližim bosanskim džematom i nabavite ilmihal u kojemu se na jednostavan i jasan način govori o osnovnim propisima vjere, posebno o načinu klanjanja namaza. Ovdje ćemo Vam ukratko odgovoriti na Vaša pitanja.

1. Abdest možete nijetiti u sebi na našem jeziku. Nijet je zapravo u srcu, a može se potvrditi izgovorom jezikom. Nebitno je kojom se rukom peru noge, bitno je da se vodom obuhvati svaki dio tijela koji se po propisu pere. Ne treba učiti šehadet kod pranja svakog dijela tijela koji se pere prilikom abdesta.

2. Početni tekbir se može izgovoriti i naglas i u sebi. Učenje u namazu u dnevnim namazima je u sebi, a u noćnim se može učiti u sebi, a može i naglas u prva dva rekjata. Poslije predaje selama može se proučiti neka uobičajena dova i zikr, a može i samo Fatiha. To je ista ona koja se uči i u namazu (prva sura u Kur'anu). Dova se obično uči na kraju namaza, a ne nakon svake predaje selama. Obično se rukama potire lice na kraju dove, ali može i bez toga.

3. Nastojte namaze klanjati na vrijeme, a ako Vam ipak promakne neki vakat, naklanjajte ga po redu kako je propušten. Prvo naklanjajte propušteni namaz, pa onda onaj čiji je vakat nastupio. Neka Vam je Allah na pomoći i neka Vas učvrsti na pravom putu.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH