A+ A A-

Pretraga pitanja

Promjena načina klanjanja

    PITANJE:

    Odrastao sam u sredini gdje se praktikuje naš tradicionalni islam i o islamu sam znao tek onoliko koliko sam mogao naučiti u mektebu i od rahmetli nane i dede. Često sam ulazio u rasprave i svađe sa ljudima koji praktikuju islam koji je na ove prostore došao u ratu i poslije rata.
Prije nekoliko mjeseci u skraćenoj verziji Buharijine i Muslimove zbirke hadisa koju je izdao El-Kalem naišao sam na hadise da je Poslanik a.s. klanjao baš onako kako to rade ovi moji vršnjaci sa kojima sam se raspravljao i svađao i za koje sam smatrao da neispravno klanjaju, jer mi je moj efendija u mektebu tako rekao. Ubrzo zatim kupio sam knjigu mr. Safeta Kuduzovića, Svojstva Poslanikovog s.a.w.s. namaza, u kojoj je način na koji je Pejgamber a.s. obavljao namaz na najbolji mogući način opisan.
S obzirom da po svojim djelima želim biti najbliži Poslaniku, moje pitanje glasi da li je meni grijeh promijeniti način klanjanja, jer smatram da je način obavljanja namaza koji sam do sada smatrao neispravnim ustvari najargumentovaniji način.
Molim Allaha da vas nagradi! 

    ODGOVOR:

    Nema nikakve potrebe da mijenjate način klanjanja namaza i vršenja ostalih ibadeta. Razlike među mezhebima u nekim idžtihadskim pitanjima su stare, i ne rješavaju se sada. Pretpostavljam da ne posjedujete sposobnosti i uvjete za idžtihad, vlastitu procjenu argumenata, nego se oslanjate samo na neke druge interpretatore i tumače propisa. Opet ste u tome mukallid, kao i ostali muslimani koji ovdje stoljećima slijede hanefijski mezheb.

    Promjena mezheba donosi brojne nesporazume, unosi zabunu, pa i smutnju među muslimane, što je potpuno nepotrebno, a i rizično u našim uvjetima. To je samo razlog više za nove podjele i sukobe. Nije opravdano zbog nekih mustehaba i sunneta činiti ono što je haram, a to je unošenje zabune, smutnje i podjela među muslimanima.

    Krajnje je vrijeme da shvatite gdje mi živimo i šta su naši prioriteti u ovim krajevima. Knjigu mr. Kuduzovića možete propagirati na drugom mjestu i na drugi način, a ne posredstvom ove rubrike. Molimo Uzvišenoga da nas sve uputi na pravi put. 


 


POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH