Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Fetva-emin o djelovanju prošiijskih organizacija u BiH

Pitanje:

Esselamu alejkum !

U zadnje vrijeme je aktuelna priča o šiitskom uticaju i prošiitskim aktivnostima u Bosni i Hercegovini. S tim u vezi sam istraživao ova dešavanja kao i njihov karakter te stav naše uleme prema takvoj vrsti pokreta. Kažem pokreta jer se javno proziva fondacija Mulla Sadra, koja slovi za jednu od šiitiskih produženih ruku, kao faktor kreiranja smutnje među muslimanima. Neki naši imami su javno i direktno osudili aktivnosti navede fondacije a to je mene natjeralo da sam pogledam njihov program. Na oficijelnoj stranici sam, između ostalog, primijetio i pozitivnu poruku našeg prošlog reisa gospodina Mustafe ef. Cerića, što me je, moram priznati, jako zbunilo.
Da li postoji neki jedinstven stav unutar IZ BiH o šiijama, njihovoj propagandi te konkretno o navedenoj fondaciji Mulla Sadra? Koji je Vaš savjet nama, da li da čitamo literaturu koju nam daju, da li da odlazimo na neke druženja koja oni organizuju i slično? Molim Vas da imate na umu da ovo pita jedan musliman čije znanje o temama o kojima se razilaze šiije i suniti nije detaljno, tj. nisam teološki niti pravno edukovan kada je šerijat u pitanju, a svakako ne želim da zalutam.

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Islamska zajednica je u postupku razmatranja djelovanja svih organizacija koje se bave, između ostaloga, i islamskim temama, pa tako i organizacijom ili udruženjem Mulla Sadra, koja se bavi područjem koje je u isključivoj nadležnosti Islamske zajednice. Mulla Sadra i slične organizacije i udruženja šire šiijska učenja koja su usuprotnosti s našom tradicijom islama i zato Vam preporučujemo da ne sudjelujete u toj vrsti njihove djelatnosti. 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH