A+ A A-

Pretraga pitanja

Iskorištavanje vlasti

Pitanje

Selamun alejkum!
Da li je musliman dužan prijaviti brata muslimana da iskorištava vlast (socijalno i ostale resurse)?
Povod ovom pitanju je taj da su prijatelji imali radnju skupa i došlo je to toga da se rastaju.
Imali su dogovor da ko više ponudi novca, da dobije tu radnju (usmeno). Sutradan prijateljeva žena je dosla da moli da joj se spasi brak i da joj je muž dao odobrenje da ona se dogovori da se radnja da drugom.

Ovaj ponudi koliko je mogao ali njen muž odbije jer mu je bilo malo. Nakon toga njih dvoje su se udružili (muž i žena) i vode radnju (na nepošten način - kradu od poreza) ali dogovor između prijatelja se raspadne, jer je taj koji je dobio radnju postavljao nemoguće uslove.

Drugi se partner vrati raditi i sad ga ovaj hoće da tuži. Taj isti koji ima radnju prima socijalu već 10 godina u ovoj državi a primao je i u drugoj godinama. Hvali se kako ima sve, a narod zna kako je zaradio taj novac - varanjem države. Prevario je ženu i sada bi njoj dao tu radnju da je potkupi. Obogatio se na taj način, a drugi je sve zaradio svojim rukama i Božijom pomoći. Tako dođe da je jedini način da bi pošteni dobio radnju, da ga prijavi i da li je to uredu? 
Selam!

 

Odgovor

Čini nam se da je tu u pitanju osveta i kapric, a ne poštivanje nekih moralnih principa, te stoga ne savjetujemo da prijavljujete bilo koga iz osvete, lične sujete, kaprica, inata i sl. Jedino što je ispravno jeste principijelno i pošteno ponašanje, pa makar bilo i protiv sebe i svojih bližnjih.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH