A+ A A-

Pretraga pitanja

Učenje sure El-Kehf petkom

Pitanje:

Imam pitanje o vezi s učenjem sure El-Kehf. Pročitala sam da je dobro da se uči petkom, prije džume-namaza. Da li bih mogla da je proučim petkom nakon sabah-namaza ili poslije ikindije, ili u četvrtak? Za vrijeme džume-namaza radim, od 8 do 14 h, pa ne mogu učiti u to vrijeme. Učim je uvijek poslije sabaha, ali ne znam da li je to u redu. Kada je najbolje? 

Odgovor:

Postoji više hadisa u kojima se vjernici podstiču na učenje sure El-Kehf petkom. U jednom od njih se kaže: Onome ko (pro)uči suru Kehf petkom, Allah će dati svjetlo između dvije džume. (El-Hakim) U drugom hadisu se navodi: Allah će mu dati svjetlo koje se proteže od njegovih stopala sve do Kabe. (El-Hakim i Et-Taberani) U svim predajama se podstiče učenje sure El-Kehf petkom, a nigdje se ne uvjetuje da to bude neposredno prije džuma-namaza.

U spomenutim hadisima se spominje izraz jevm, koji se najčešće prevodi kao dan, ali kao kalendarski dan koji se sastoji od noći i dana. U našem jeziku izrazom dan također označavamo i period od izlaska sunca do njegova zalaska, ali u arapskom jeziku taj period se naziva nehār. Zbog toga se iz prijevoda hadisa može pogrešno razumjeti da se nagrada za učenje sure El-Kehf odnosi samo za one koji je (pro)uče od izlaska sunca do njegova zalaska petkom.

Čuveni šafijski učenjak El-Munāvi u svom djelu Fejdul-Kadīr navodi da je lijepo (mendub) učiti suru El-Kehf petkom ili uoči petka. To potvrđuje i predaja koju bilježi Ed-Darimi, po kojoj je ashab Ebu Seid el-Hudri, r.a., rekao: Ko prouči suru Kehf uoči petka, Allah će mu dati svjetlo koje se proteže od njega sve do Kabe. (El-Albani u svom djelu Sahih El-Džami' navodi da je hadis sahih, br. 6471.)

Shodno tome, za učenje sure El-Kehf u bilo kojem dijelu petka ili u noći uoči petka, može se očekivati obećana nagrada. Vaša praksa da tu suru učite poslije sabah-namaza je ispravna i ustrajte u njoj, nadajući se Allahovoj milosti i nagradi za to dobro djelo.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH