A+ A A-

Pretraga pitanja

Kur`anski stav o obliku planete Zemlje

Pitanje:

Selam!

Nedavno sam ušao u raspravu sa jednim od mojih džematlija/prijatelja u kojoj on tvrdi da je Zemlja ravna, da nije okrugla i tvrdi da nam je Allah o tome poslao dokaze u Ku'ranu.

Ja sam pročitao prijevod Ku'rana više puta i nisam zapamtio nikakve dokaze po tom pitanju osim što se nekako prisjećam da nam je Allah govorio da je Zemlja prostrta, to jest da (ja sam tako razumio) da možemo slobodno po njoj da se krećemo.

Molio bih Vas da nam pomognete u rješavanju te diskusije.

Da li je naš Gospodar iznio dokaze da planet Zemlja nije okrugla (loptasta) i da li je On iznio dokaze da je zemlja ravna/ploska?

Zahvaljujem se vam na odgovoru!

Odgovor:

Kur'an je prije svega uputa o vjeri, a nije naučna enciklopedija, tako da ne treba očekivati da Kur'an iznosi naučne činjenice i detaljno objašnjava prirodne zakone. Međutim, ako Kur'an ponekad, spomene neke podatke o Zemlji ili drugim nebeskim tijelima onda oni sigurno nisu u koliziji sa naučnim činjenicama. Tako Uzvišeni Allah u suri Er-R'ad (Grom) kaže „On je Zemlju ravnom učinio i na njoj nepomične planine i rijeke stvorio i od svakog ploda po par, muško i žensko, dao; On dan zastire noću. To su doista dokazi ljudima koji razmišljaju.“ Nema kolizije između onoga što se kazuje u suri Er-R'ad o Zemlji i činjenice da je Zemlja okrugla, zapravo elipsastog oblika, što se u neku ruku i uklapa u kur'anski termin "medde" (u značenju produžiti, izdužiti) koji je upotrijebljen u ajetu. Upotrijebljeni termin: "meddel-erda" znači da je Zemlja učinjena prostrtom, prostranom, izduženom, kako svakako izgleda za one koji na njoj stanuju i njome hode. Prema tome, spomenuti kur'anski ajet ne negira elipsasti/okrugli oblik Zemlje kao nebeskog tijela. Da je zemlja okrugla ukazuje nam smjena dani i noći o kojoj Kur'an često govori, jer je to jedino moguće kada se zemlja okreće oko svoje ose.

Naučno je dokazano i iskustveno potvrđeno da je Zemlja okrugla i besmisleno je oko toga raspravljati.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH