Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Kredit radi bračnog putovanja

Pitanje

Planiram se, ako Allah da, udati. Trudimo se oboje biti vjernici. Ja sam zaposlena, mjesečna primanja su mi zasada 1000 KM sa tendencijama pada zbog svjetske financijske krize‚ a i na postdiplomskom sam studiju. Stambeno smo neobezbijeđeni i on ne radi. Nakon vjenčanja živjet ćemo kod mojih a on će nekad biti odsutan zbog studiranja u drugom gradu koji je udaljen 300km. Zbog‚ postojeće situacije,  morat ćemo nakon vjenčanja otići na tzv. bračno putovanje. Njemu je neugodno a nije ni mojima svejedno. Tu su i troškovi njegovog studiranja koje ću najvjerovatnije podnosti ja. Ipak, smatram da to ne smije biti prepreka za halal bračni život. Ni Alija i Fatima nisu imali dvorove, čini mi se da je mehr bio njegov ratni štit. Njoj je to bilo dovoljno a on se nije libio da je tim obdari‚ a sve zbog Allaha.

Međutim, tu su troškovi‚ vjenčanja i mogućeg putovanja. Neće biti nekog posebnog obilježavanja, ali svejedno troškovi su tu. Njegovii roditelji su siromašni i ne mogu nam pomoći a i moji su u velikim dugovima, tako da mi ne pada napamet da tražim bilo šta od bilo koga.

Imam neku malu ušteđevinu, ali razumijete, ne bih to da diram, da ne bih ostala upotpunosti bez novca što nikako nije pametno u ovaj vakat.

Koliko znam BBI banka ne daje kredite bez predračuna, a kako da napravim predračun, za moju odjeću, za njegovu, gorivo, dokumente itd. Jedna mikro kreditna organizacija daje kredit, kako sam proračunala, ako uzmem kredit od 1000KM vratila bih im 1100KM‚ u periodu od godinu dana i slične uvjete.
Šta mislite o opravdanosti uzimanja kredita u ovakve svrhe? 
Znam da ste mnogo čitali. Tražim vas halal i molim Allaha da vas nagradi!

 

Odgovor

Tu je riječ o kamatnom kreditu za kojim se može posegnuti samo u nuždi, a bračno putovanje i nije neka nužnost. Može i bez njega, posebno u situaciji kada Vaš budući muž ne radi, a može se potražiti i neko alternativno rješenje. Možda taj iznos od 1000-2000. KM možete pozajmiti i od prijatelja kako biste pokrili troškove svadbe i putovanja budući da se ne radi o nekom većem iznosu. Neka vam je mubarek i hairli i da Vam Uzvišeni podari srećan bračni život i hairli potomstvo.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH