A+ A A-

Pretraga pitanja

Otplata stambenog kredita

Pitanje

Imam slijedeći problem, pa mi je svaki savjet dobro došao:

- podigao sam stambeni kredit i kupio stan. Dakle, stvar je gotova, već sam zglajzao i tu nema lijeka. Znam da je haram. Vraćam mjesečne rate i kamatu.

- u međuvremenu sam nepredviđeno, došao do neke veće količine novca (otprilike oko jedne trećine iznosa koji sam podigao). Već duže vrijeme pokušavam sa bankom prebiti iznose, kako bih smanjio glavnicu. Banka se vadi na ugovor i na neka svoja pravila, koja navodno dozvoljavaju prijevremenu otplatu kredita, tek nakon vraćanja 40% glavnice. Imam do toga još puno vremena. Ugovor je dvosmislen, možda bi ih mogao i tužiti, jer se u njemu ne spominje to, već u njihovim pravilima. Uglavnom može se tumačiti i ovako i onako i ishod sudskog spora bi bio neizvjestan.

- Nudili su mi da svoje pare "oročim" kod njih u banci, do vremena kada mognem izvršiti prijevremenu djelimičnu otplatu kredita, kako bi na taj način amortizovao kamatu koju dajem.

- ja sam odbio, nisam ih tužio, a pare mi već više od godinu dana stoje umrtvljene. Po tom osnovu, (ne davanjem svog novca "izgubio sam" već nekoliko hiljada maraka po osnovu "izmaklih eventualnih kamata"). U zadnje vrijeme konstantno "oblijeću" oko mene, navodno imaju neke akcije za štednju sa velikom kamatom itd.


Šta da radim:
1. da pare potrošim u nešto drugo,

2. da tužim banku, pa ma kako sudski spor mogao biti dugotrajan i neizvjestan,

3. oročim navedeni iznos, jer ovako (u očima banke ispadam budala), dajem kamatu (znači već sam zglajzao i u haramu), a s druge strane odbijam primati kamatu (od iste banke) i "pozivam se na neke principe koje sam već pogazio".

Ludilo! Ne znam više šta da radim. Nekad pomislim, da bi možda bilo i bolje da nisam ni došao do ovih para. Barem bi znao na čemu sam i "mirno spavao". Konkretno pitanje, ako sam već zglajzao i u haramu, da li da onda, nemam više obzira i da idem do kraja? Da napomenem, da bi vjerovatno od "zarade" od svoga oročenog iznosa, mogao vraćati barem pola sadašnje rate i da bi time u dobrom dijelu "kompenzirao" kamatu koju ja dajem (za jednu trećinu glavnice). I sam sebi ponekad djelujem ko budala. Svaki savjet je dobro došao.

Unaprijed hvala!

 

Odgovor

Ako se jednom pogaze principi, ne znači da su vrata otvorena za stalno gaženje principa. Ako čovjke jednom pogriješi, ne znači da treba nastaviti griješiti. Grijeh se može izbrisati prestankom griješenja, a ne novim griješenjem. Svakako je veći grijeh uzimati nego davati kamatu, posebno ako se radi o slučaju prijeke potrebe i sl. Dobijeni ili zarađeni novac se može investirati na različite načine, a ne samo deponiranjem u banku i ubiranjem kamate. Ako već razmišljate na taj način, pokušajte sa štednjom u banci koja nastoji poslovati na beskamatnoj osnovi, poput BBI banke.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH