A+ A A-

Pretraga pitanja

Posebna vrsta kredita

Pitanje

U Švedskoj kao i u ostatku Evrope, momentalno vlada ekonomska kriza. Ja i moja familija smo kupili jednu kuću. Kuću treba naravno i renovirati ali pošto imam građevinsku firmu to sigurno neće biti problema. Kupovina kuće je bio naš san već nekoliko godina, ali previsoke cijene nam nisu dozvoljavale da bilo šta uradimo.

Moje pitanje se tiče financiranja te kupovine. Naime, ja sam uložio sve što sam imao. Od rodbine i prijatelja sam pozajmio još novca. Ostao je ostatak koji je problematičan. Svjestan sam da je kamata zabranjena i u svome dosadašnjem poslovanju sam uspio da se spasim toga zla. Ne želim da uzmem kredit u komercijalnoj banci ali ovdje postoji jedna banka koja posluje bez kamate. Moje pitanje je u stvari koliko je ova banka halal i da li je sasvim dozvoljeno da se uzme kredit u toj banci?

Čovjek mora prvo postati član te banke i plaćati im članarinu koja iznosi 200 sek. godišnje. Poslije toga im piše zahtjev za kredit. Posuđuje od banke 100 000 sek a da bi to uradio mora sam učestovati sa 6 % ili i njh posudi od banke. Valjda neki vid sigurnosti. Kredit se oroči na 6 godina i mjesečna rata biva 2880 sek od čega je 1370 vraćanje banci duga, 1370 suma koju sebi šparaš a 140 sek su bankovni troškovi. Znači vraća im se dupli iznos od posuđenog. Na kraju roka se banci vrati njihov kredit od 100 000 a dobije se nazad 106 000 sek ušteđevine ( i onih 6 % se dobije nazad). Jedino što zaista košta je onih 140 sek mjesečno koji se nigdje ne nazivaju kamata nego su to administrativni troškovi banke. Banka tvrdi da radi na principu ravnoteže između njenih članova. Koliko novca posudiš od njenih članova, toliko novca stavljaš na raspolaganje drugim članovima da ga koriste. Nadam se da nisam ništa propustio. Poznato mi je da je dr. Šukrija Ramić bio u posjeti pomenutoj banci i da je rekao " Nije 100% čisto ali nije mi poznato da ima nešto bolje u Evropi pa se time poslužite". Poznato je također da su mnoga udruženja muslimana u Švedskoj posudila pare na isti način za kupovinu objekata za namjenu mesdžida.

Na mome slučaju ću ja ustvari nastaviti plaćati istu svotu novca kao što sam plaćao kiriju za 3-soban stan u najgorem dijelu grada, a nakon 20 godina ću još imati 570 000 sek ušparanih koje ću zasigurno staviti muslimanima na raspolaganje da se njima okoriste. Ja u ovome vidim jedinstvenu šansu da živim na lijep način i da mi djeca ne odrastaju među drogerašima i alkoholičarima a ujedno ću i ušparati nešto za stare dane.


Odgovor

Slažemo se sa mišljenjem koje Vam je dao dr. Šukrija Ramić o toj banci i njenom načinu rada. Samo da spomenemo da banka, osim spomenutog iznosa manipulativnih troškova ima, korist od upošljavanja drugog dijela rate koji dajete banci na ime štednje tokom šest godina. Dakle, banka koristi ta sredstva tokom šest godina bez kamate, ali zato ne naplaćuje kamatu za svoj kredit tokom šest godina. Ako radi na proncipu solidarnosti među članovima, mislimo da nema smetnje da se koristi ta mogućnost.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH