A+ A A-

Pretraga pitanja

Stan pod povoljnim uslovima

Pitanje

Ispunjavam uslove za dodjelu stanova po Javnom pozivu za rješavanje stambenih pitanja putem kupovine stana pod povoljnijim uslovima Kantona Sarajevo. Bio sam pripadnik Armije RBiH ( što sam ponosan ) i imamo supruga i ja VSS itd.., uglavnom još nisam aplicirao i do kraja sedmice bih trebao podnijeti zahtjev. Moje pitanje i dilema je sljedeća ( stav šerijata ).

Je li po Islamu dozvoljena kupovnia stana za mlade bračne parove? Cijena stana je zaista povoljna u odnosu na komercijalne i polovne stanove. Na ovaj korak sam se odlučio jer me je nužda natjerala. Naime, čekam bebu a stan u kojem živim sa roditeljima je jako mali. Aranžman otplate stana će ići preko neke banke ( nije mi jasno kako će se realizovati, vjerovatno kamatni sistem ).

 

Odgovor

Preporučujemo vam da iskoristite pogodnost koja Vam se pruža kao pripadniku Armije BiH da pod povoljnijim uslovima riješite Vaš stambeni problem. Ako s bankom jasno definirate cijenu koju ćete platiti na određeni broj rata s jasno definiranim iznosima rata, to je dozvoljen način kupovine bez obzira što je cijena na rate veća od one kada se kupuje u gotovini.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH