A+ A A-

Pretraga pitanja

Kamata, kredit, štednja

Pitanje

Esselamu alejkum!
Imam više pitanja vezano za kamate, kredite i štednju ( banke )
1. U Kur'anu je jasno rečeno da se kamata ne smije uzimati ni davati. Vi ste već više puta odgovorili da ukoliko neko štedi u banci i banka mu obračunava kamate, da glavnicu ostavi ili uzme (da li je potrebno podići glavnicu jer znamo da banke rade sa novcem koji se štedi?), a kamate podijeliti ''sirotinji''? Moje pitanje je sljedeće. Treba li ostavljati novac u bankama koje koriste naš novac da nekome upropaste život ogromnim kamatama (mislim i na BBI banku jer i ona isto radi)? Kako možemo nekome dati haram novac od kamata kad svi znamo da je to haram?

2. Stambeni kredit. Više puta sam bio u dilemi da li da uzmem stambeni kredit, Allah dž. š. mi je svjedok da nemam novaca da kupim ni najjeftiniji stan. Da sam čekao da uštedim i kupim stan ne bih se ni u 60-toj oženio. Dilema i iskušenja su zaista bili veliki. Sada mi je 33 godine i tek ove godine sam se oženio. Išao sam po raznim bankama pa čak i u BBI banku i raspitivao sam se za mogućnost kredita za stan (iako sam znao da je i taj kredit haram jer traže kamatu i to zelenašku). Na kraju sam otišao do BBI banke koju vi proklamujete da ima šerijatski odbor i samo na osnovu toga što ima taj odbor je halal uzeti novac od iste. Tražio sam stambeni kredit i jasno naglasio da želim da se oženim da sam musliman i da znam kako u Maleziji imaju rješenje za mlade muslimanske parove koji neće da žive od harama. Oni su mi rekli da će mi dati novac za kupnju stana (nemaju rješenje kao u Maleziji), hipoteka će biti stan a novac moram vratiti u određenom periodu uvećanom za 9%. Dakle, na moje pitanje koliko moram vratiti na određeni iznos, gospođica koja radi na stambenim kreditima je rekla da moram vratiti isti iznos uvećan za 9% (ne piše kamata). Na moju konstataciju da je to kamata ona je odgovorila da nije, nakon što sam joj dokazao matematički da se ništa ne razlikuje njihov kredit od recimo Hypo banke, gospođica mi je rekla da BBI ne uzima kamatu i da ima šerijatski odbor. Dakle, moje pitanje je sljedeće dokle ćete nas praviti maloumnim budalama kad nas je Allah dž. š. obdario razumom? Na kraju sam nakon konsultacija sa sadašnjom ženom i mog nagovora da živimo sa mojim roditeljima u malom stanu, sa Allahovom pomoći oženio i živimo u malom stanu. Ponavljam da žena i ja nemamo nikakvih zaduženja i kredita da smo ''kreditno sposobni'' ali smo se odlučili na ovakav dunjalučki život.

 

Odgovor

Vašu dilemu u vezi poslovanja BBI banke uputite na adresu te banke i njenog šerijatskog odbora. Mi nismo njihov advokat. Vi ste postupili u skladu s Vašim uvjerenjem da je taj postupak ispravan i smatramo da ste dobro postupili. Ali ne možete suditi o postupcima drugih koji su u drugačijoj situaciji od Vaše, pa su primorani na podizanje kredita i sl. Svako odgovara za procjenu vlastite situacije, da li je u stanju nužnosti ili ne. Za šerijatsko poslovanje BBI banke odgovara njen šerijatski odbor, a ne neko drugi. Vi možete prihvatiti njihovo tumačenje, obrazloženje ili ne. To je Vaše pravo. Naravno, da biste se upuštali u ocjenu toga, trebate imati dovoljno znanja o suštini njihovog poslovanja i šerijatskim propisima koji regulištu kreditno poslovanje.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH