A+ A A-

Pretraga pitanja

Zateznom kamatom vraćati kredit

Pitanje

Država mi duguje određeni iznos novca već dugo godina (isplaćivali su mi platu koja je ispod zakonskog minimalca) i sada ih ja tužim na sudu.kada presudu, ako Bog da, dobijem uz glavnicu će mi biti isplaćena i zatezna kamata koja je određena naknada za nanesenu štetu i koja se mora uzeti, a u isto sam vrijeme, što bi se reklo, sam prezadužen kreditima kod komercijalnih banaka samo po jednom kreditu imam nekih 12500 kamate a od države bi mi trebalo biti isplaćeno glavnica i pored toga možda nekih 5000 KM zatezne kamate.
Mene zanima da li tu zateznu kamatu koju dobijem presudom smijem uplatiti na banku za otplaćivanje bar jednog dijela kamate s kojom su oni mene opteretili.
Unaprijed se zahvaljujem i očekujem vaš odgovor.

Odgovor

Komercijalne banke od kojih ste uzimali kamatne kredite jesu jedan pravni subjekt, a država koja je Vama dužna, drugi subjekt. Kamatonosno poslovanje s bilo kojim subjektom bez krajnje nužde nije dozvoljeno. Kada biste zateznom kamatom koju ćete dobiti na osnovu sudske presude koristili za otplaćivanje kamate za Vaš dug komercijalnim bankama, bilo bi to korištenje kamate u vlastite svrhe u poslovanju s različitim subjektima, te bi predstavljalo prikrivenu legalizaciju kamatnog poslovanja, a to ne želimo, makar u pozitivnom pravu bilo dozvoljeno.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH