A+ A A-

Pretraga pitanja

Rad za osiguravajuću kuću

Pitanje

Esselamu 'alejkum,
Zahvala pripada Gospodaru svjetova, neka je salavat i selam na Poslanika s.a.v.s.
Želio bih da mi odgovorite na pitanje vezano za podržavanje poslovanja koje se u osnovi kosi sa islamskim normama. Naime uposlen sam u informatičkoj kompaniji koja se bavi razvojem softvera, radim kao inžinjer elektrotehnike, većina kolega su muslimani, i u prostorijama firme redovno se, elhamdulillah, obavlja namaz u džematu. Uskoro bi trebali dobiti posao podrške osiguravajućoj kompaniji. Zanima me koliko je preporučljivo (ne)raditi na takvom projektu.
Iz vlastitog iskustva, od prošlog ponuđenog i sa moje strane odbijenog posla, da radim u banci koja se bavi kamatom, sam naučio da Allah dž.š. za ostavljanje zabranjenih stvari uvijek daje bolju zamjenu.
Molim Uzvišenog Allaha dž.š. da vas nagradi na vremenu utrošenom na odgovor!

Odgovor

Budući da nisu sve vrste osiguranja zabranjane, ni svi poslovi osiguravajućih kuća nisu kategorički zabranjeni, pa prema tome smatramo da nema smetnje da u okviru poslova firme za koju radite učestvujete u instaliranju softvera i dr. kompjuterske opreme za osiguravajuću kuću. To se ne smatra podrškom onim djelatnostima firme koji nisu u skladu sa šerijatskim propisima. Za eventualnu zloupotrebu te opreme odgovara kupac, a ne prodavač i instalater.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH