A+ A A-

Pojmovnik islamskog nazivlja za misiju ISAF

isaf-pojmovnikPiše: Leida Parlov

Ovih je dana iz tiska izišao „Pojmovnik islamskog nazivlja za misiju ISAF". Autor Poj­movnika je Aziz ef. Hasanović, zamjenik glavnog muftije i glavni ko­ordinator Islamske vjerske zajednice u Hrvatskoj, a kao iz­davač potpisuje se MORH-ova Služba za odnose s javno­šću i informiranje - Odjel hrvatskih vojnih glasila. Ovo je djelo svojevrsna abeceda razumi­jevanja islamskog znakovlja i pojmo­va i rezultat je više­godišnje dobre suradnje MORH-a i Mešihata islamske zajednice u RH u obuci naših vojnika za sudjelovanje u operaciji ISAF, ali i drugim međunarodnim mirovnim misijama u kojima sudjeluju pripadnici OSRH-a.

U Pojmovniku je pojašnjeno više od 600 pojmova koji se ne prevode na svjetske jezike, već se rabe u izvornom obliku musli­manskog govornog izričaja. Osim nazivlja u Pojmovniku je dana i svojevrsna osobna karta Afganistana, kratke informacije o povijesti te azijske zemlje, njezinoj vjerskoj, plemenskoj i kulturološkoj di­menziji, a u njemu se nalazi i islamski kalendar s važnijim islamskim blagdanima. Džepnog je formata, tako da ga vojnici koji odlaze u međunarodne misije stalno mogu imati uz sebe.

"Pojmovnik islam­skog nazivlja plod je petogodišnjeg rada s pripadnicima OSRH-a. Pripremajući ih za mirovne misije u islamskim sredinama, osjetio sam potrebu na ovaj način približiti pojmove, a time i kulturu određenih islamskih zemalja, poglavito Afganistana. U želji da se vojnik koji odlazi u mirovnu misiju što bolje osposobi, a u svrhu uspješne izvedbe zadaće, ponuđeni Pojmovnik je skroman doprinos tome", napisao je u predgovoru autor Aziz Hasanović. Osim pripadnicima OSRH-a koji sudjeluju u međunarodnim operacijama, Pojmovnik može biti koristan i svima koji žele neku dodatnu informaciju o islamskom svijetu jer se u njemu, ako se dobro iščita, mogu naći i neka načela islamskog učenja.