A+ A A-

Bugojno: Nova hidžretska godina svečano obilježena u džematu Poriče

Nova muslimanska godina je događaj kojeg muslimani širom svijeta obilježavaju na prigodan način. U događaju Hidžre muslimani naših krajeva stoljećima pronalaze neiscrpnu inspiraciju, mudrost i usmjerenje. Dana, 05.12.2010. god., poslije podne-namaza, u džematu Poriče, MIZ Bugojno, povodom nove 1433. h. g., upriličen je prigodan mevludski program kojeg su izveli imami medžlisa. Džamija je bila popunjena, a atmosfera je bila vrlo svečana. Primjetan je bio povećan broj omladine što naravno obećava za budućnost naše zajednice. 

nova-godina-bugojno-2010

Na početku programa se obratio domaćin, Fuad ef. Bišić koji je poselamio prisutne i izrazio veliko zadovoljstvo što se mevludski program izvodi u džematu Poriče i poželio je dobrodošlicu svima. Imami su, na čelu sa glavnim imamo Vehid ef. Arnautom, učeći Kur`an, mevlud i ilahije oživljavali sjećanja na Muhammeda, a.s. i Hidžru muslimana iz Mekke u Medinu. Lijepi melodični glasovi su djelovali osvježavajuće za dušu i srce, a oči su se natapale suzama radosnicama.

nova-godina-bugojno-2010-2

 Domaćini su se potrudili da gost predavač bude njegova eminencija, muftija travnički, mr. Nusret ef. Abdibegović, koji uvijek iznova plijeni mase slušatelja. Muftija Abdibegović je naglasio da je ovaj džemat sa svojim imamom, zaslužio mevlud na nivou medžlisa. Također je pohvaljen rad Fuada ef. za kojeg je rečeno da "tiho, savjesno i odgovorno radi za dobrobit džemata i zajednice." Muftija je ove prilike govorio o vrijednosti Hidžre, kao događaju od kojeg se počinje računati vrijeme prema hidžretskom kalendaru. Omer, r.a., mogao je za početak računanja vremena, uzeti bilo koji drugi važni datum iz povijesti islama, ali nije - naglasio je Nusret efendija, jer su muslimani hidžrom osnažili svoju vjeru, svoju želju za promjenom na bolje. Hidžra je ponovno vraćanje osnovnim vrijednostima, borba za dobro, stremljenje ka istini, pravdi, pomirenju i zajedništvu. To su poruke za muslimane Bošnjake našeg doba. Na kraju svog obraćanja muftija je prisutnima čestitao Novu 1432. hidžretsku godinu.

nova-godina-bugojno-2010-1

Na kraju programa hfz. mr. Elvir Duranović je proučio mevludsku dovu: Gospodaru naš, ako smo u prošloj godini činili dobro, podari nam snagu i volju da to nastavimo i u novoj godini. Gosporadu naš, sve naše grijehe oprosti i ne odvrati nas od činjenja grijeha u novoj godini... Amin. 

Na kraju ćemo pomenuti da je džemat Poriče vrlo aktivan i dobro organiziran džemat, na čijem čelu je vrijedni Fuad ef. Bišić. Dugi niz godina su realizirali niz vrijednih projekata koji su bili izuzetno značajni za širu zajednicu. Džamija u Poriču vrijedi za jednu od najljepših i najbolje opremljenih, uz koju je napravljena šehidska česma, renovirana imamska kuća i gasulhana, zahvaljujući vrijednom džematskom odboru, džematlijama i ostalim vakifima (donatorima).

Priredio: Adis Sultanović