A+ A A-

Nova hidžretska godina svečano obilježena u Zenici

U utorak 07. decembra 2010. godine u Ferhat-pašinoj džamiji u Žepču održana je centralna manifestacija obilježavanja Nove hidžretske 1432. godine za područje Muftiluka zeničkog. U skladu sa višedecenijskom tradicijom u Žepču, ovaj mubarek dan obilježava se učenjem mevluda nakon klanjanja podne-namaza 1. muharrema.

nova-hidzretska-godina-zenica-1432

Velikom broju vjernika koji su Ferhat-pašinu džamiju ispunili do posljednjeg mjesta, obratio se muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović koji je govorio o porukama i poukama hidžre.

nova-hidzretska-godina-zenica-1432-2

Nakon mevludskog programa u Ferhat-pašinoj džamiji, u prostorijama Medžlisa upriličen je susret muftije zeničkog sa privrednicima grada Žepča. Obraćajući se privrednicima muftija je čestitao Novu hidžretsku godinu, zahvalio im se na onome što čine za Islamsku zajednicu i upoznao ih o trenutnom stanju muslimana na Muftiluku zeničkom. Muftija je pozvao privrednike da i dalje nastave činiti dobra djela i da Islamsku zajednicu osjećaju kao svoj dom.

nova-hidzretska-godina-zenica-1432-1

Istog dana, a u povodu Nove hidžretske 1432. godine, u Zenici je upriličen susret muftije zeničkog sa privrednicima Zenice. Čestitajući Novu hidžretsku godinu muftija i jedan dio članova Odbora za izgradnju iskoristili su priliku za razgovor o nastavku aktivnosti na projektu izgradnje Kompleksa Sultan-Ahmedove džamije u Zenici. Jednoglasno je prihvaćen prijedlog da se nastavi sa drugom fazom izgradnje Kompleksa.