A+ A A-

Sisak: Održana svečanost „Nek se srca otvore"

Centralna svečanost obilježavanja Nove 1432. hidžretske godine na nivou Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj održana je 5. decembra 2010. (nedjelja) u Domu kulture Kristalna Kocka Vedrine u Sisku. Svečanost pod nazivom „Nek se srca otvore" okupila je preko 600 posjetitelja, sisačkih džematlija ali i brojnih Sisčana iz političkog, društvenog i kulturnog života. Posebnu čast i zadovoljstvo svojim dolaskom i obraćanjem učinio je prvi čovjek Islamske zajednice u Hrvatskoj, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftija Ševko ef. Omerbašić kojeg je voditeljica i moderator programa, g-đa Karmen Valenta, jedna od najpopularnijih radijskih voditeljica na Radio Qiurinusu, županijskom (kantonalnom) radiju najavila kao osobu koja je ugrađena u temelje suvremene Islamske zajednice u Hrvatskoj, osobu koja je najzaslužnija da Islamska zajednica u Hrvatskoj  nosi epitet jedne od najorganiziranijih vjerskih zajednica u Europi. Također, svečanost povodom Nove 1432. hidžretske godine posebno je uveličao prvi biskup sisački nakon ponovne uspostave sisačke biskupije mons.dr. Vlado Košić koji obnaša dužnost i predsjednika Povjerenstva za ekumenizam i dijalog pri Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj. Svečanosti je prisustvovao saborski zastupnik prof.dr. Šemso Tanković, zamjenik županice Sisačko-Moslavačke Andrija Rudić, dogradonačelnici grada Siska Drago Martinac i prof. Agan Velić, ravnatelj Islamske gimnazije u Zagrebu prof. Mevludin ef. Arslani te brojni imami i predstavnici kulturno-obrazovnih ustanova na nivou grada Siska. U svom uvodnom i pozdravnom obraćanju ispred glavnog organizatora Medžlisa Islamske zajednice Sisak glavni imam sisački Alem ef. Crnkić naglasio je kako je izuzetno važno da znamo iščitavati poruke milada i hidžre koji su povezani. Mīlād nas podsjeća na rođenje jednog čovjeka koji je promijenio svijet a hidžra nas podsjeća na rađanje jedne zajednice koja je promijenila povijest.

Prvi nas podsjeća da je čovjek osoba, koja u ljubavi prema Bogu i ljubavi prema čovjeku može mijenjati svijet, a drugi nas podsjeća da je čovjek zajednica, koja u zajedništvu vjere u Boga i povjerenja u čovjeka može mijenjati povijest.

Nema sreće pojedinac bez zdrave zajednice, ali ni zajednica ne može opstati bez snažnog pojedinca. Stoga je važno da znakove mīlāda i hidžre čitamo otvorenog srca, jer Isa i Muhammed, a.s., su znakovi za sva vremena i zato ih se ne smije udaljavati, niti prisvajati za jednoznačnu upotrebu, istakao je, između ostalog u svom obraćanju Alem ef. Crnkić

Biskup sisački se zahvalio Medžlisu IZ-e Sisak koji na ovakav (javni) način obilježava svoje značajne povijesne događaje u islamu rekavši kako se tim promovira kultura i ideja islama te promiče slika i percepcija Islamske zajednice kao otvorene vjerske zajednice koja može duhovno obogatiti sredinu gdje djeluje.

nova-godina-sisak-2010-2

Obraćanje muftije Šefke ef. Omerbašića

Muftija Ševko ef. Omerbašić u svojoj Poruci povodom hidžretske godine govorio je o razumijevanju islama u europskim zemljama navodeći da muslimani mnogo doprinose u kreiranju slike o islamu. Osvrnuo se na aktualnosti u Islamskoj zajednici u Hrvatskoj podvlačeći važnost novog Izvršnog odbora Medžlisa Sisak koji treba biti verificiran 11.decembra kada će zasjedati Sabor Islamske zajednice u Hrvatskoj. Novi Izvršni odbor Medžlisa je važan zbog najvažnijeg projekta Medžlisa, a to je izgradnja budućeg Islamskog centra u Sisku.

Program svečanosti je bio sadržajno raznolik i bogat učesnicima. Program je započeo projekcijom prezentacije panorame slika kroz koju se mogao vidjeti rad i djelovanje Medžlisa u proteklih godinu dana tj. od protekle hidžretske godine do danas. Ista panorama slika projicirana je i u drugom dijelu programa koji je bio namjenjen za kulturno-umjetnički dio kada su kroz slike svoj rad i djelovanje predstavili 8 bošnjačkih tijela na nivou grada Siska i Sisačko-Moslavačke županije. Da podsjetimo, posebnost sisačkih muslimana i Bošnjaka se ogleda i ispoljava kroz 8 nacionalnih tijela koja su na proračunu Savjeta za nacionalne manjine i svako tijelo kroz svoj program realizira projekte i ciljeve koji doprinose i afirmiraju nacionalne vrijednosti.

To su: Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Siska, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Sisačko-Moslavačke županije, Bošnjačka nacionalna zajednica grada Siska i SMŽ, SDAH-ogranak grada Siska i SMŽ, Udruga Bošnjaka branitelja Domovinskog rata grada Siska i SMŽ-e, Udruga Bošnjaka branitelja grada Siska, Bošnjačko-kulturno umjetničko društvo „Nur" Sisak, te Predstavnik bošnjačke nacionalne manjine grada Petrinje. Sva ova tijela dala su podršku odnosno bili su suorganizatori svečanosti „Nek se srca otvore" čiji je glavni nosilac bio Medžlis Islamske zajednice u Sisku.

nova-godina-sisak-2010-1

Senahid ef. Makić dirljivim učenjem Kur'ani-kerima i Miralem ef. Babajić iz Sarajeva vrsnom interpretacijom novogodišnje ilahije „Nek se srca otvore" uveli su nas u svečanost da bi Mirsad Šehić kroz ilahiju o Hidžri interpretirao najzanimljivije poruke Hidžre.

„Zvijezda večeri" bili su bošnjački hor AZIZIJE iz Orašja koji su fascinirali publiku svojim izvedbama, a posebno ponos hora mali tarabukaši. Kroz njihovu interpretaciju ilahija, isijavala je besprijekorna ljubav prema vjeri, a zračili su jednom ljepotom islama i energijom koja se osjetila u dvorani.   

Dramska skupina Medžlisa IZ-e Sisak pod ravnateljstvom Aseme Kurtović izvela je dramski igokaz „Ašikovanje, nekad i sad" koji je mnoge nasmijao i s jedne strane vratio u prošlost, a s druge strane podsjetio na današnji način „modernog hodanja". Riječ je o Muharem-begu koji je poželio da se probudi nakon 100 godina i susretne „modernu" djevojku sa „fejsa" te između njih nastane zanimljiv kontrast.

Bošnjačko kulturno-umjetničko društvo „Nur" iz Siska imalo je premijeru sandžačkih igara koji uvijek na dinamičan i zanimljiv način prezentiraju kulturno stvaralaštvo.

U toku programa dodijeljene su nagrade Medžlisa IZ-e Sisak i to: nagrada za životno djelo, nagrade za doprinos i uspjeh te nagrada za razumijevanje.

Nagradu za životno djelo primio je Muhamed (Hamdo) Alijanović iz Bos. Otoke, a od 1957. godine nastanjen u Sisku koji je bio u prvom Osnivačkom Odboru za osnivanje Islamske zajednice u Sisku. Također, jedan je od prvih dopisnika Preporoda iz Siska 70- tih godina.

Nagrada za doprinos uručena je dr. med. Hašimu Smlatiću za neizmjeran doprinos i afirmaciju rada i djelovanja Medžlisa u proteklih 12 godina na funkciji predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa koju je dr. Smlatić obnašao u kontinuitetu tri mandata.

Nagrada za uspješan rad primila je muallima Amila Škorić povodom desetogodišnjeg uspješnog muallimskog i vjeroučiteljskog rada u sisačkim osnovnim školama i mektebu što svjedoči prije dvije godine plasman polaznika vjeronauka iz Siska na Državnom vjeronaučnom natjecanju u Zagrebu kada su osvojili dva 1. mjesta.

Nagradu za razumijevanje uručena je Dragutinu Batinjaninu koji je proglašen najboljim susjedom Medžlisa zbog izuzetnog razumijevanja i poštivanja. Naime, riječ je o čovjeku kojeg sa prostorijama Medžlisa dijeli unutarnji zid jer je pola kuće vlasništvo Medžlisa, a ostala polovica vlasništvo obitelji Batinjanin. Više od 20 godina susjed Drago (kako ga odmila zovemo) nije ni mrko pogledao, a kamoli uputio kritičnu riječ iako je zbog buke bila pozivana policija od strane drugih okolnih susjeda. Naime, pretprošlog ramazana jedne ramazanske noći u sisački džemat kao gost je došao karija iz Egipta koji je nakon teravih-namaza učio Kuran. S obzirom da je učio glasnije nego što je uobičajeno, jedan dalji susjed je pozvao policiju zbog buke. Policija nije ni ušla u prostorije Medžlisa već prvo što je učinila otišla je do susjeda Drage koji je pod istim krovom Medžlisa da ga upita za buku. Susjed Drago samo je odgovorio: „Meni ništa ne smeta, čak štoviše opušta me interpretacija Božije Knjige". Nakon tog odgovora, policija je otišla.

Svim laureatima, priznanja Medžlisa osobno je uručio muftija Ševko ef. Omerbašić.

nova-godina-sisak-2010

I kao što to biva, na kraju dolazi šećer. Sva djeca koja su bila u dvorani, a bilo ih je oko 100 primila su paketiće za Novu hidžretsku godinu koje su uručili predsjednici svih bošnjačkih tijela kao suorganizatori na čelu sa glavnim imamom ispred Medžlisa To je bio i najbolji završetak programa. Na kraju nam ostaje da se zahvalimo svima gostima-učesnicima koji su „otvorili srce" mnogima da prime najljepše poruke i probude osjećaje, a posebno bošnjačkom horu Azizijama te doprinijeli da ova manifestacija bude top-tema ovih dana u našem gradu.

Također, zahvaljujemo našoj vrijednoj omladini, ženama i džematlijama koji su održali gostoprimstvo na visini zadatka. Sa istom pažnjom čestitamo ovogodišnjim laureatima te molimo Uzvišenog da im podari dobro zdravlje i daljnjeg uspjeha u životu i radu.

 (www.medzlis-sisak.net)