A+ A A-

Kurban bajram u Tešnju

Realizacija ovogodišnjeg Program obilježavanja Kurban-Bajrama na području Medžlisa IZ-e Tešanj započela je odmah po njegovom usvajanju na sjednici IO Medžlisa.

Kako je Bajram vrijeme radosti, darivanja i žrtve početak programa je namijenjen najmlađima pa je uz zajednički čas na temu "Bajram, Arefat i hadž" upriličena podjela prigodnih bajramskih paketića polaznicima mektebske nastave koje su obezbijedili džematski odbori.

tesanj-kurban-bajram-2010-2

Već je postalo tradicija da se u džematu Piljužići prije podjele paketića na navedenu temu polaznicima obrate džematski imam Ahmet ef. Omerbašić i glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić što je upriličeno i ove godine za 160 prisutnih polaznika mektebske nastave,  dok je u džematu Raduša ove godine uz podjelu bajramskih paketića čiju nabavku su potpomogli Besim Šišić i njegova sestra Besima, za potrebe mektebske nastave imamu džemata Rami ef. Svrzi prof. uručen laptop (vakif  Osmo Saračević) i video projektor (vakif Izudin Turkeš). Dakako, i u većini drugih džemata je održan zajednički čas i upriličena podjela bajramskih paketića polaznicima mektebske nastave.

Centralna svečanost

Centralna svečanost u povodu Kurban-bajrama održana je u Čarši-džamiji u Tešnju, gdje je bajram-namaz predvodio i hutbu održao glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić dok je sabah-namaz predvodio i prisutnima se obratio od sabaha do bajram-namaza imam ove džamije Enver ef. Kurtić.

tesanj-kurban-bajram-2010

Na bajram-namazu pored prepune džamije, mahfila i sofa bio je i harem pun klanjača koje je glavni imam prije klanjanja bajram-namaza pozvao da popune i uredno se poredaju u safove.

Poslije klanjanja bajram-namaza u svim džematima organizirana je tradicionalna sergija za potrebe Vjersko-prosvjetnog fonda Medžlisa IZ-e Tešanj.

Program je nastavljen bajramskim prijemom koji je drugi dan Bajrama upriličio glavni imam za sve zaposlenike Medžlisa, penzionisane imame, predsjednike džematskih odbora, članove IO Medžlisa IZ-e Tešanj i saradnike Medžlisa IZ-e Tešanj.

Svim prisutnima na prijemu su se obratili i Bajram čestitali glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj i Načelnik općine Tešanj Fuad Šišić.

tesanj-kurban-bajram-2010-1

Obilježavanje Bajrama je završeno tradicionalnom 14. bajramskom akademijom "Bajram mubarek" koja je održana 4. dan Bajrama u prepunoj velikoj sali Centra za kulturu Tešanj na kojoj je učestvovalo oko 200 učesnika iz svih OŠ sa područja Općine Tešanj.  Program na akademiji se sastojao od učenja Kur'ana, izvođenja ilahija, igrokaza, skečeva i folklora, a izveli su ga učenici svih 9 osnovnih škola sa područja općine Tešanj.

Organizator i ovogodišnje akademije bio je Medžlis IZ-e Tešanj, pokrovitelj općina Tešanj, a domaćin OŠ "Kulin Ban" Tešanjka.

U toku programa prisutnima su se prigodno obratili i Bajram čestitali glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić i izaslanik Načelnika općine Suad Huskić.

Program su uljepšali svojim nastupom mali polaznici dječije igraonice iz Jelaha, a sve učesnike nagradila zadovoljna publika dugotrajnim aplauzom.

Treba također pomenuti i da je drugog dana Bajrama prikupljeno oko 3 tone kurbanskog mesa i uručeno povratnicima u Teslić i Doboj, te da je prikupljeno 905 goveđih kurbanskih kožica i 1.414 ovčijih.