A+ A A-

Centar za razvoj i napredak omladine u Čikagu

baac-logoBalkansko Američka Asocijacija Chicago (BAAC) je neprofitna organizacija koja radi na planu pozitivnog odgoja, razvoja i napretka Bošnjačke omladine u Chicagu. Plan i program rada se sastoji iz tri segmenta; edukativni, kulturni i rekreacioni (tj. sportski). Ideja i nijjet ove organizacije je da ponudi mladima ambijent u kojemu mogu da nastave svoj intelektualni i duhovni razvoj koji se započne u mektebu i traje otprilike 6-7 godina. Sa polaskom u srednju školu mladi stiču dojam da su prevazišli mektepsku nastavu (što je donekle razumljivo), te da više nemaju potrebu da se sastaju, druže i uče na način na koji su to radili 6-7 godina. Samim time prestaju bivati aktivni članovi zajednice i polahko gube trag pripadnosti  koji je mekteb ostavio na njih. Upravo su to krucijalne "tinejdžerske" godine jednog muslimana i muslimanke kada ponajviše treba da su zajedno u zdravom okruženju, jer ako se u ovim godinama prekine svakodnevni ili sedmični odnos sa džamijom, Imamom i zajednicom, vrlo se rijetko takvi, kao bračni parovi, vraćaju aktivno u zajednicu. Oni obično nastavljaju gubiti kontakt sa prošlošću - a  njihova djeca su najveći gubitnici.

Kako produžiti uticaj rada u mektebima? 

Pitamo se šta dalje? Kako i na koji način zadržati omladinu u krugu džamije (islamskog duha) i zdravog društva? Šta im ponuditi kao alternativu za izazove koje im nudi škola i društvo i (ne)prijatelji koji nisu islamski odgojeni? 

Nažalost, ovo su pitanja na koja mekteb ne može ponuditi rješenje...ali džamija/mekteb je ipak (odgojio, urodio) dao plod pa danas imamo mlade i školovane lidere u zajednici koji, kao desna ruka imamu, pomažu i rade sa omladinom s ciljem da očuvaju svoj identitet, svoju vjeru, svoj jezik i kulturu, da prošire omladinski krug kako bi i ostali muslimani bošnjačkih i nebošnjačkih zajednica u Chicagu mogli da se okoriste programima i nastave aktivno djelovati kao članovi u široj zajednici, koju će pomagati i koja će njima dugoročno pomagati. 

Udruženju smo dali ime "Balkan American" jer želimo (prije svega) ujediniti (AMERIČKU) muslimansku omladinu Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Makedonije, Sandžaka, Turske i ostalih dijelova Balkana, koji danas žive u istom gradu. Ova ideja je sasvim logična, jer današnja muslimanska omladina koja je uglavnom rođena u Americi, bili oni porijeklom Bosanci, Crnogorci ili Albanci, imaju mnogo više zajedničkog nego njihovi roditelji. Dokaz ovoj tezi su na desetine prisnih odnosa između današnje muslimanske omladine sa kojom mi radimo u Chicagu. Tri su glavna principa koja ih vežu: prije svega zajednička vjera (Din-i Islam), a zatim mjesto rođenja i jezik kojim se najlakše koriste (engleski). Nadalje, treći princip koji ih veže jeste da se osjećaju bliskim komšijama, jer su im roditelji bili historijski povezani živeći u jugoistočnoj Evropi. Imajući ova tri principa u vidu, jasno se može zaključiti da današnja muslimanska omladina koja živi u Chicagu (i šire u SAD), bez obzira iz koje zemlje sa Balkana potiče, ne osjeća razliku i ne nalazi razlog da ne mogu biti posve bliski, jer svi govore isti jezik, sve ih jedna Vjera veže, a i cilj im je isti. Na nama je da im pomognemo da se iskreno i zdravo druže kako bi mogli nadvladati raznolike izazove današnjice.

We may make mistakes-but they must never be mistakes which result from faintness of heart or abandonment of moral principle.

-         Franklin D. Roosevelt

 

Neki od izazova s kojima se naša omladina susreće: 

-         Gubljenje identiteta - osjećaj/potreba pripadnosti

-         Nedostatak pozitivnog usmjerenja

-         Edukativna dekadencija

-         Negativni izazovi društva (micro i macro)

-         Nepoznavanje/gubljenje vjere - beznađe

-         Depresija zbog nedostatka pozitivnog druženja

-         Droga, alkohol i drugi poroci koji vode u propast 

Balkansko Američka Asocijacija od marta 2009. aktivno radi sa omladinom u Chicagu. Preko 80 mladih Bosanaca, Hercegovaca, Crnogoraca, Albanaca i Turaka sastaje se svakog petka na American-Islamic College-u i nedjeljom u Muslim Education Center u Morton Grove od 18h do 23h i od 16h do 19h, gdje se druže, slušaju predavanja, rekreiraju i vode razgovore o temama koje se tiču njihove vjere, historije, jezika, kulture... Najbitnije je da imaju nekoga ko će ih dobronamjerno uputiti i usmjeriti gdje god da se nađu. Bitno je spomenuti da se poslije edukativnog dijela programa, mladi posluže večerom, a potom nedjeljom u sali za sport provedu 2-3 sata...gdje se druženje nastavlja u zdravom/pozitivnom okruženju...

 

Izleti, kampovi i putovanja se redovno izvode. Dosada smo imali preko 10 izleta gdje se vidi izuzetan napredak u omladini, naročito  kada je riječ o ekskurzijama u Tursku i Bosnu i Hercegovinu. To je izuzetan način da se omladina na originalan i dramatičan način osvijesti. Kao ilustracija, neka posluži komentar jednog omladinca, koji nam je, podsjećajući se nedavno na ekskurziju, napisao: 

-          ...So I was looking for fun stuff in my room and I see Black Soul (by Rahmanovic). I read that message you left in it for me and it reminded me of Bosna Trip and all the good times, and I thought of how my life has changed for the better since meeting you. Just wanted you to know that. Great book by the way. 

Dugoročni Plan

Naš dugoročni plan je da (kao i ostale zajednice u Chicagu) imamo moderan centar za mlade (Youth Center) koji će biti glavni stub u očuvanju bošnjačke omladine u Chicagu. Cilj ovog centra će biti da proširi i ojača program koji će pomagati mlade u očuvanju identiteta, vjere, jezika, kulture, zdravlja, te ostalih komponenata koje razvijaju potpunu ličnost.

(Nikada rukovodstvu Asocijacije nije bio cilj da se na nedozvoljen način useli u ICC u Northbrooku, ili da preuzima BACA, kako to neki žele prikazati. Željelo se samo omladinu povezati sa Centrom u Northbrooku, jer većina njihovih roditelja su njegovi članovi. Nikada rukovodstvo Asocijacije nije ni pomislilo, a kamoli pokušalo, balkanizirati i denacionalizirati Bošnjake, niti mijenjati ime Centra ili učiniti bilo što je u suprotnosti sa našom islamskom etikom. Nažalost, neko je zlonamjerno širio priču o tome u koju su neki naivno povjerovali. Da bude još tužnije, na vrlo neprimjeren način je spominjano ime našeg poštovanog imama dr. Senada ef. Agića. Mi mu se ovom prilikom duboko izvinjavamo zbog velikih neugodnosti koje je imao samo zato što nam je želio nesebično pomoći.)

Sadašnji program Centra

Obrazovno-odgojni:

Vanškolski program (After school-Tutoring):

Kursevi za ACT/SAT test (ACT/SAT Prep Courses), Seminari za svršenike srednje škole - Pripreme za Koledz  (College Prep Seminars), Posjete fakultetima (Collage Visit/Orientation), Druženja (Positive Social Interaction), Izleti i putovanja (Traveling:  Ed-Field Trips), Vođstvo Olmadine (Youth Leadership)

Kulturni:

Historija i Časovi Jezika (History and Language Classes), Sekcije folklora i hora (Folklore and Singing Classes), Vjeronauka (Religious/Spiritual Classes), Kulturni Programi i Putovanja (Cultural Events and Traveling...),

Rekreacioni:

Zdravlje: teorija i praksa  (Physical Wellness Classes), Organizovan Sport/Igre (Organized  Sports), Zimski i ljetni Kamp (Winter/Summer Camps....)

 

Koordinatori projekta su Mersad Imamović i Enis Omeralović.

(www.mesihat.com)