A+ A A-

Poruka Alija Hameneija u povodu ovogodišnjeg hadža

ali-hamneiVođa iranske Islamske revolucije u povodu ovogodišnjeg hadža uputio je poruku hadžijama i muslimanima. U poruci Alija Hameneija se kaže:

Bismillahir-Rahmanir-Rahim.
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog

Kaba, tajna jedinstva i časti, simbol jednoće i duhovnosti, u danima hadžskih obreda, domaćin je zaljubljenih i srca ispunjenih nadom koji su iz različitih krajeva svijeta pozitivno odgovorili na poziv Rabba i sa uzvicima «odazivam ti se Bože» krenuli ka rodnom mjestu Islama. Islamski ummet, sada je u mogućnosti da, očima svojih hodočasnika koji su se sa četiri strane svijeta okupili na ovom mjestu, vidi sliku u malom svog vlastitog bića i raznovrsnosti i dubinu vjere koja vlada srcima sljedbenika ove čiste vjere i da pravilno prepozna ovo veliko bogatstvo i jedinstvenost.

Ova samospoznaja pomaže da mi muslimani shvatimo današnji i sutrašnji položaj koji zaslužujemo i da krenemo prema njemu.

Širenje talasa islamskog buđenja u današnjem svijetu je istina koja islamskom ummetu nagovještava bolje sutra. Od prije tri decenije, kada je pobjedom Islamske revolucije i formiranjem državnog sistema Islamske Republike, ovaj snažni pokret počeo svoj put, naš veliki ummet je bez stanke hodio naprijed, uklanjao sve prepreke i osvajao bunkere na svom putu. Usložnjavanje metoda imperijalističkog neprijatelja i skupocjeni napori koje vrše protiv Islama su upravo zbog te činjenice. Široke propagandne aktivnosti neprijatelja sa ciljem stvaranja islamofobije su ishitreni potezi za stvaranje nesporazuma između islamskih pravaca i razbuktavanje sektaškog radikalizma, i sve njihove aktivnosti poput stvaranja lažnih neprijateljstava sunita prema šiitima ili šiita prema sunitima, umetanja razdora među muslimanskim vladama i trud na intenziviranju nesporazuma i pretvaranju istih u neprijateljstvo i nerješive probleme, iskorištavanje obavještajnih organizacija i špijunskih agencija za umetanje korumpiranosti i nemorala među omladinom, sve su ishitrene i zbunjene reakcije u odnosu na čisto kretanje i čvrste korake islamskog ummeta prema buđenju, časti i slobodi.

Danas, suprotno periodu proteklih trideset godina, cionistički režim više nije nepobjedivi div; protivno periodu proteklih dvadeset godina, Sjedinjene Američke Države i Zapad bez pogovora ne odlučuju u regionu Bliskog istoka; protivno periodu proteklih deset godina nuklearna tehnologija i druge složene tehnologije više nisu daleko narodima regiona. Danas je palestinska nacija junak otpora, libanski narod je samostalno razbio imaginarnu veličinu cionističkog režima i pobjednik je 33.-dnevnog rata; dok je iranska nacija bajraktar i određivač kretanja prema visokim vrhovima uspjeha.

Danas su arogantne Sjedinjene Američke Države koje su glavni pomagač cionističkog režima i koje su se prozvale zapovjednikom islamskog regiona zapale u močvaru koju su sami stvorili u Afganistanu; u Iraku su, zbog svih onih zločina koje su počinili nad narodom te zemlje u stanju postepenog izoliranja; u napaćenom Pakistanu su omraženije nego ikada ranije. Danas je antiislamski front - koji je tokom protekla dva stoljeća nasilno vladao islamskim vladama i nacijama i otimao njihovo prirodno blago i resurse - svjedok opadanja vlastite snage i uticaja, kao i odvažnog otpora muslimanskih nacija pred svojim zahtjevima.

I suprotno tome, kretanje islamskog buđenja je u razvoju i svakodnevnom jačanju.

Ova optimistična situacija koja prenosi dobre vijesti treba nas, muslimanske nacije, sa jedne strane, učiniti sigurnijim nego ikada ranije u kretanju ka budućnosti kojom smo zadovoljni, i sa druge strane, svojim lekcijama i poukama, učiniti nas opreznijim nego ikada ranije. Ovaj javni poziv, bez sumnje, više nego ikoga, obavezati će vjersku ulemu, političke lidere, intelektualce i omladinu, tražeći od njih borbu i predvođenje.

Kurani Kerim, sveobuhvatan i živ, svima nama se obraća i kaže: «Vi ste narod najbolji od svih koji se ikada pojavio: trāžite da se čine dobra djela, a od nevaljalih odvraćate, i u Allaha vjerujete.» (Ali Imran, 110) islamski ummet je pred ovim riječima i uvaženom lekcijom učinio primjerom za cijelo čovječanstvo.

Njegova velika obaveza je naređivanje dobra i odvraćanje od zla, ali i iskreno vjerovanje u Boga. Nikakvo dobro nije veće od spašavanja nacija iz kandži đavolskih imperijalističkih sila, dok nikakvo zlo nije ružnije od ovisnosti i služenja aroganciji. Pomoć palestinskoj naciji i onima pod blokadom u Gazzi, saosjećanje i solidarnost sa afganistanskom, pakistanskom, iračkom i kašmirskom nacijom, borba i otpor pred prekoračenjima Sjedinjenih Američkih Država i cionističkog režima, odbrana muslimanskog jedinstva i borba protiv onih sa uprljanim rukama i jezicima plaćenika koji zadaju udarac ovom jedinstvu, širenje buđenja i osjećaja obaveze i dužnosti među muslimanskom omladinom u svim krajevima islamskog svijeta danas je velika dužnost i obaveza koja je pred velikodostojnicima ummeta.

Blistavi prizor hadždža pokazuje nam povoljne uvjete za izvršenje ovih zadaća i obaveza i poziva nas na činjenje dodatnog truda i dodatnog napora.

Ves-selamu alejkum ve rahmetullah, Sejjid Ali Huseini Hamenei
1. zu-l-hidždže, 1431. h.g.