A+ A A-

Delegacija Crvenog polumjeseca Katara posjetila FIN

Ovih dana visoka delegacija Crvenog polumjeseca Katara je u posjeti BiH kao gost Crvenog krsta/križa BiH. Fakultet islamskih nauka su 11. novembra 2010. godine, posjetili dr. Oussedik Fawzi, univerzitetski profesor, predsjednik Međunarodnog foruma za međunarodno humanitarno pravo, koordinator za međunarodne odnose i islamsko humanitarno pravo Crvenog polumjeseca Katara i saradnik Ahmad Ismail Alzeyara.

crveni-polumjesec-posjeta-fin-2010

Dr. Oussedik Fawzi je profesorima i studentima fakulteta održao predavanje o temi Međunarodno humanitarno pravo: islamski pogled, u kojem je istakao da islam uči ljude humanosti, čuvanju ljudskog dostojanstva i časti u ratu i u miru. Međunarodno humanitarno pravo je mlada grana prava i u svome razvoju danas prolazi težak period. Dr. Oussedik Fawzi je istakao da je ovo pravo napadnuto nizom "virusa" kao što su neprihvatanje međunarodnih sporazuma od strane velikih sila, dupli aršini, politizacija međunarodnih konflikata i sl. Ali i pored toga, dr. Fewzi je istakao da kao muslimani trebaju dati svoj doprinos razvoju i primjeni međunarodnog humanitarnog prava jer nas tome uči naša ljudskost i vjera islam.

Delegaciju predvodi dr. Muhammad G.A.Al-Maadid, potpredsjednik Međunarodne federacije društava Crvenog polumjeseca/križa u Ženevi. Iako je bilo planirano da i on posjeti fakultet, zbog neplaniranih izmjena u protokolu dr. Muhamed je otišao posjetiti Srebrenicu.

(www.fin.ba)