A+ A A-

Sarajevo: Supruge ambasadora islamskih zemalja u BiH posjetile FIN

U srijedu 27.oktobra 2010. godine Fakultet islamskih nauka bio je domaćin jednoj po mnogo čemu posebnoj delegaciji. Ovaj put su nas svojom posjetom i interesom za našu instituciju počastile supruge ambasadora islamskih zemalja akreditiranih u Sarajevu. Delegaciju na čelu sa gospođom Amal Turki Alotishan, suprugom ambasadora Kraljevine Saudijske Arabije sačinjavale su i gospođa Omajma Ahmed Ali Kandil, supruga egipatskog ambasadora, gospođa Fahima Senki, supruga libijskog ambasadora te gospođa Siti Hawa Othman, supruga malezijskog ambasadora akreditiranih u Bosni i Hercegovini.

Ove drage gošće primio je dekan Fakulteta islamkih nauka, prof.dr. Ismet Bušatlić, mr. Asim Zubčević i uposlenice Fakulteta. U ugodnom druženju sa gošćama, prof. dr. Ismet Bušatlić je istakao da su žene ovoga podneblja uvijek bile aktivni kreatori bh. stvarnosti te da su kroz duga i burna stoljeća ostavljale jasne tragove svoga rada i zalaganja. Bošnjakinja je bila i dobra majka, i čedna supruga, odlučan ratnik, vakif, misionar i onaj ko je znao uticati na kvalitet življenja svoje sredine. Slijedeći tu tradiciju, kako je kazao prof. Bušatlić, Fakultet islamskih nauka danas obrazuje i ženski dio studentske populacije koji će se znati suočiti sa najrazličitijim izazovima svakodnevnice.

zene-ambasadora-fin-2010

Gospođa Omayma Ahmed Ali Kandil je u svom nadahnutom govoru kazala kako bi Bošnjakinje mogle biti uzor muslimankama cijeloga svijeta. Mr. Zehra Alispahić je u nastavku druženja gošće upoznala sa problemima studentske populacije s posebnim osvrtom na djevojke te prioritet izgradnje studentskog doma čime bi se riješili brojni socijalni problemi studenata Fakulteta islamskih nauka.

Uvažene gošće su istakle da će putem svojih ambasada i u skladu sa svojim mogućnostima u narednom periodu pokušati dati svoj doprinos izgradnji studentskog doma i poboljšanju socijalne karte studenata. Suradnja će se nastaviti na obostrano zadovoljstvo.

(www.fin.ba)