A+ A A-

„Dan rozog hidžaba" obilježen i u Tuzli

Dan rozog hidžaba u svijetu je, ove godine, obilježen 27. oktobra. Na ovaj dan muslimanke širom svijeta učestvovale su u različitim aktivnostima noseći roze hidžabe, roze trakice ili donirajući novčana sredstva različitim fondacijama za borbu protiv raka dojke. Također, ovaj događaj potiče znatiželjne da pitaju muslimanke o njihovom hidžabu, o nošenju mahrama kao i mnoga druga pitanja. Ovoj globalnoj akciji priključile su se i članice Asocijacije žena Medžlisa Islamske zajednica Tuzla, koje su na tuzlanskom Korzu putem letaka obavještavale građanstvo o raku dojke. Cilj akcije je da se žene što više informišu o ovoj bolesti, prevenciji, liječenju ali i da se pruži podrška svim ženama koje su oboljele.

dan-rozo-hidzaba-tuzla-2010

- Ovo je prvi put u Tuzli da se obilježava ovaj dan i moram priznati da su za ovu našu inicijativu građani pokazali veliko interesovanje. Podjela letaka započela ja na Korzu, a nakon toga nastavljena je na fakultetima Univerziteta u Tuzli. Građani su prilazili djevojkama, pitali ih o čemu je riječ i zašto se sve to organizuje. Samim tim, mogu kazati da je jedan od naših ciljeva uspio, podstakle smo ljude da pitaju šta je to i zašto to radimo - kazala Elmedina Osmić, koordinatorica kampanje obilježavanja Dana rozog hidžaba.

U aktivnostima podjele letaka učestvovale su volonterke Asocijacije žena Medžlisa IZ-a Tuzla koje su bile prepoznatljive jer su nosile roze mahrame i roze odjevne detalje na sebi. Ova kampanja bila je i svojevrsna promocija hidžaba, ali i činjenice da su žene koje nose hidžab isto tako izložene riziku od obolijevanja od ove opake bolesti kao i sve žene u svijetu.

dan-rozo-hidzaba-tuzla-2010-1

U večernjim satima članice Asocijacije organizovale su u biblioteci Behram-beg tribinu pod nazivom „Veče rozog hidžaba". Razgovaralo se o situaciji u Bosni i Hercegovini kad je u pitanju rano otkrivanje ove bolesti kao i načinima pomoći onima koji su već oboljeli. Gošće tribine bile su dr. Zehra Velić-Mehmedović i članice Udruženja "Prijateljice", koje okuplja žene koje su se suočile sa ovom bolešću, a kroz kreativne radionice ukazuju društvenoj zajednici da se na njih ne treba gledati kao na manje vrijedne članove društva. U Bosni i Hercegovini godišnje oko 1.300 žena oboli od raka dojke, a pola njih ne uspije pobijediti ovu tešku bolest. Posebno je alarmantna činjenica da sve češće obolijevaju mlađe žene u dobi od 18 do 35 godina. Kako je naglašeno na skupu, važno je prepoznati simptome bolesti i djelovati blagovremeno.

Asocijacija žena MIZ Tuzla