A+ A A-

Zašto Bošnjaci nazaduju, a drugi napreduju

progres-bosnjaka

Piše: Ezher Beganović

Poslije objavljivanja zvaničnih rezultata proteklih opštih izbora u BiH, kao novoizabrani predsjednik Republike Srpske razgovaraću sa svim parlamentarnim strankama na nivou RS i BiH, kako bi zajedno došli do jedinstvenog nacionalnog odgovora na brojna pitanja i izazove, koji nas, nesumnjivo, čekaju u narednom periodu", kaže Milorad Dodik za jedan od banjalučkih medija. Milorad Dodik je apsolutni izborni pobjedik u Republici Srpskoj, odnosno Dodik i njegov SNSD su nadmoćno pobijedili sve ostale političke partije srpskog naroda iz Republike Srpske. Takva pobjeda Miloradu Dodiku otvara brojne mogućnosti, on komotno i bez ikakvog straha može da bira s kim hoće a s kim neće. Umjesto toga, Milorad Dodik se, kao što vidimo, zalaže za postizanje nacionalnog jedinstva sa svim srpskim parlamentarnim strankama na nivou RS i BiH.  Nismo zaboravili predizbornu kampanju, kada su protivnici Milorada Dodika činili sve što je dozvoljeno i nedozvoljeno kako bi ga što više ocrnili kod srpskog glasačkog tijela. Koliko je bilo prljavštine u toj predizbornoj kampanji, Milorad Dodik bi s pravom mogao imati bezbroj argumenata da zauvijek zatvori vrata saradnje sa svim tim političkim partijama. Umjesto toga, Milorad Dodik zagovara da se sve zaboravi i da se zarad interesa Republike Srpske pruži ruka pomirenja i sklopi jedinstven front odbrane. Sa ovakvom politikom i političarima Republika Srpska ima svijetlu budućnost.

Za razliku od Milorada Dodika i ostalih srpskih političara iz Republike Srpske kod bošnjačkih političara  stvari idu svojim doboro poznatim razjedinjenim tokom. Bošnjački političari čine sve da Bošnjaci budu politički što razbijeniji i nemoćniji.  U prošlom broju analitički smo dokazali  kako smo mi Bošnjaci na proteklim izborima nerazumnim rasipanjem svojih glasova omogućili rasplamsavanje srpsko - hrvatskog secezionizma i vraćanje iz mrtvih agresivnih ateista.  I dok se srpski i hrvatski političari ujedinjuju i zauzimaju što bolje pozicije za formiranje vlasti na svim nivoima Bosne i Hercegovine, te za što spremniji ulazak u  najavljene ustavne reforme, bošnjački političari se njihovom jedinstvu suprotstavljaju jačanjem agresivnih ateista iz redova SDP-a. Nakon što su Bošnjaci u velikom broju glasali za SDP, SDA, kao još uvijek najjača bošnjačka stranka, zloupotrebljavajući povjerenje svojih najvjernijih glasača čini sve da ojača SDP i da istu stranku dovede na vlast. A šta nas Bošnjake čeka ukoliko se dogodi da Sulejman Tihić  uspije u svojim nastojanjima da Zlatko Lagumdžija i njegov SDP zavladaju bošnjačkim kolačem vlasti u ukupnom rasporedu vlasti na nivou BiH? Odgovor na ovo pitanje dobili smo prije nekoliko dana kada je Zlatko Lagumdžija u britanskim medijima svijetu poručio da će islamizirano - radikalizirani Bošnjaci pokrenuti rat u Bosni i Hercegovini ukoliko on ne bude na vlasti. Nije još ni zavladao a već  muslimane Bošnjake boli glava od njega.  A šta nas tek očekuje ukoliko Milorad Dodik pristane da nas Bošnjake u institucijama vlasti BiH predstavljaju Lagumdžijini i Tihićevi agresivni ateisti,  e to ćemo mi Bošnjaci dobro iskusiti na svojoj koži.

Zašto Bošnjaci stalno nazaduju a drugi napreduju? Odgovor na ovo pitanje znaju i mala djeca. Glavni razlog našeg konstantnog nazadovanja je nacionalno nejedinstvo, a najodgovorniji za ovu pošast  su bošnjački političari. Iako su Bošnjaci po vjeri muslimani, iako je  jedinstvo zajednice muslimana jedan od najvećih imperativa islama, upravo smo na ovom planu najviše zakazali. Bosna i Hercegovina i Bošnjaci su u konstantnoj opasnosti.  Jedini i najjači garant našeg opstanka je jedinstvo zajednice. Razjedinjeni postajemo lahak plijen brojnim neprijateljima koji jedva čekaju svoju priliku da nas po ko zna koji put zaskoče. Postizanje jedinstva zajednice Bošnjaka muslimana danas je daleko važnije od svih ostalih aspekata našeg života. Dok se to ne dogodi trpjet ćemo konstantne štete i upadati u još veće opasnosti. Prvi znak ozdravljenja bošnjačke zajednice od razjedinjenosti  bit će ukoliko doživimo dan da neko od bošnjačkih političkih prvaka, kao što to danas radi Milorad Dodik, pozove sve ostale bošnjačke političare na zauzimanje jedinstvenog nacionalnog stava i odgovora na brojna pitanja i izazove. Do tada, još najmanje četiri godine, valja nam trpjeti bolove od upale bošnjačkog tijela od agresivnog ateizma!

(Saff, br. 278)