A+ A A-

Svečano položen kamen temeljac za džamiju u Plavu

U subotu, 9.10. 2010., godine, uz prisutvo visokih zvaničnika Islamske zajednice u Crnoj Gori, na čelu sa izaslanikom reisa, šefom vjersko-prosvjetne službe i članom Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori prof. Enisom Burdžovićem, visokih zvaničnika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji na čelu sa glavnim muftijom Islamske zajednice u Srbiji Muamerom ef. Zukorlićem, te velikim brojem vjernika, svečano je položen kamen temeljac za izgradnju džamije u selu Bogajiću, Opština Plav.

Ideja o izgradnji džamije


Prošao je niz godina otkako se održao prvi zbor mještana u školskoj zgradi sa jednim ciljem i jednom idejom - izgraditi džamiju. Ideja o izgradnji džamije je sazrijevala i došla do svoje punine. O izgradnji džamije u Bogajiću sanjali su mnogi mještani, kako oni koji su sa stalnom adresom u tom lijepom selu, tako i oni koje je život rasuo kao zrna pokidane niske tespiha svugdje po svijetu.

Dva Dževata, dva vakifa


Ali, jedan san je bio poseban. Dževat Canović je jednog jutra stao kraj prozora svoje kuće i pogledao livadu preko puta koja je bila u njegovom posjedu. I vidio je džamiju. Istog jutra uvakufio je zemljište za izgradnju džamije. Jedan drugi Dževat, Cecunjanin, zatražio je od Odbora za izgradnju džamije da izgradnju džamije on lično finansira. Odbor je sa oduševljenjem prihvatio njegov prijedlog, ali je ipak odlučio da nijednu donaciju ne odbije. Nova donirana sredstva biće utrošena na opremanje enterijera džamije kao i okolnog prostora.


Da ta livada nikada više neće biti ista i da nikada više neće biti obična livada, kako reče muftija Zukorlić, pokazao je ezan koji se prolomio okolnim brdima iz mubarek grla desetogodišnjeg Alema Musića. I u tom trenutku je sve zanijemilo. Kao da je sve u tom trenutku stalo. Tek pokoja suza otkinula bi se iz oka oduševljenih džematlija.

Nakon klanjanja podne namaza kojeg je predvodio prof. Enis Burdžović otpočeo je program svečanosti. Odlomak iz Kur'ana proučio je Sead ef. Jasavić, imam džamije Sultanije u Plavu, dok je program vodio Muhamed ef. Cecunjanin, imam Šabovića džamije.

U ime Odbora za izgradnju džamije prisutnima se obratio h. Bajezit Cecunjanin, predsjednik Odbora, koji je zamolio Allaha da nagradi vakife a Odboru da snage da povjereni im emanet ispune u potpunosti kako bi Allah bio zadovoljan njima.

Ef. Latić: 14. džamija na području plavske opštine


Sinan ef. Latić, gl. imam OIZ Plav je poselamio džematlije i uvažene musafire: „Čini mi čast i zadovoljstvo što prisustvujem zajedno sa vama ovom skupu povodom postavljanja kamena temeljca za ovu bogajićku džamiju. Ovo je 14. džamija na području plavske opštine. Vjerujem da će, ako Bog da, ova džamija kao i sve druge džamije izgrađivati duhovno i odgojno vjernike", rekao je ef. Latić, nastavljajući: „S obzirom da dugi niz decenija nije bilo sa ovih prostora onih koji su pohađali vjerske škole, danas se možemo pohvaliti da zadnjih dvije decenije imamo preko 20 što svršenika islamskih fakulteta, što studenata, što učenika u medresama, što je garant opstanka islama na ovim prostorima i da ćemo imati kome časno i dostojanstveno uručiti bajrak šehadeta na ovim prostorima. Mještani ovih sela su oduvijek znali za vjeru. Njihove kuće su bile poznate kao musafirske kuće. Ta tradicija i to dobro djelo živi i živjeće sve do Sudnjeg dana", zaključio je ef. Latić.

Burdžović: Temelji bogobojaznosti


Izaslanik reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori, prof. Enis Burdžović, prisutnima je prenio srdačne selame i ujedno izvinjenje reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori što nije mogao biti prisutan ovom velikom događaju zbog službenog puta u SAD. Ujedno je i poselamio nama zajedničke goste glavnog muftiju Islamske zajednice u Srbiji i sve njegove saradnike.

 

600_Bogajice_kamen_temeljac_za_dzamiju_001


„Ako naše prisustvo ovdje danas treba da progovori onda treba da progovori jednim savjetom. Naime čuli smo kako ćemo udariti temelj, ali udaramo temelj džamiji na zemlji, i udaranje džamiji temelja ima i jednu drugu dimenziju, duhovnu dimenziju.

Allah Uzvišeni kaže u Kur'anu: لَمَسْجِدٌ أُسِّسَ عَلَى التَّقْوَىٰ مِنْ أَوَّلِ يَوْمٍ
„mesdžid koji je utemeljen na bogobojaznosti od prvog dana", i ako Bog da, od ovog prvog dana će temelji ovoj džamiji stajati u zemlji ali njeni temelji su u bogobojaznosti i to je jedan od jako bitnih temelja na kojima ova džamija i ovaj džemat trebaju opstojati. Postojanje džamije u jednom mjestu znači samo napredak, znači bereket. Imaćemo njene temelje u zemlji, a oni temelji koje ćemo zabosti u naše duše trebaju od nas graditi bolje ljude, bolje vjernike, odanije Allahu dž. š., sigurnije u svojoj vjeri, ponosnije na sebe i svoju vjeru i svog Poslanika. Neka Allah Uzvišeni nagradi vakife kako većinske tako i sve one koji i najmanjim trudom pomognu izgradnju ove džamije. Neka Allah Uzvišeni ovo mjesto i mubarek dan i ovo vjerničko bratstvo i zajedništvo učini svjedokom za nas na Sudnjem danu, da svačiji trud ne izostavi iz svoje nagrade. Da nas Allah uputi i vodi pravim putem, rekao je prof. Burdžović.

Muftija Zukorlić: Ovom džamijom ovaj kraj će dobiti bereket


Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić se zahvalio Allahu dž.š. što ga je počastio da bude svjedokom ovog velikog događaja ne samo za Bogajićane nego i za sve Plavljane i Gusinjane. Ovo je radost koju svi osjećamo i svi se danas osjećamo kao jedna porodica jer se rađa nešto što prije nije postojalo. Ova livada nikada više neće biti obična livada. To će biti odabrano parče zemlje na kojem najodabranije od svih stvorenja spušta svoje čelo iza kojega je mozak a u njemu razum na tlo.

Po islamu ništa se ne dešava slučajno. I nije slučajno što ovdje imamo dva Dževada. Dževad na arapskom znači plemenit. I tako su se susrele dvije plemenitosti. Pokrenule su se dvije plemenitosti: prva je zaslužna za plac, za zemlju, a druga za ono što će biti iz zemlje. I to je divna simbolička poruka zajedništva. To je poruka da otvorimo naša srca i da iz srca u srce, iz duše u dušu procirkuliše nit iskrenosti, dobrote, ljudskosti i humanosti i onda se iz tog susreta rađa dobro djelo.

Zašto je važno što će ovdje postojati džamija? Oni koji su htjeli klanjati klanjali su u svojim kućama a džume su klanjali u obližnjim džamijama. Džamija jeste mogućnost da se obavi namaz u džematu, da djeca idu u mekteb ali džamijom se dobija stožer, jedna vertikala između zemlje i neba oko koje će se vrtiti sav bereket, nešto čega prije džamije nije bilo u toj mjeri. A bereket je za imetak, za djecu, za naša djela isto što je duša za tijelo. Sve to je mrtvo bez bereketa. A bereket Allah daje a mi činimo dovu i zaslužujemo bereket. I ovom džamijom ovaj kraj će dobiti bereket i vidjećete kako će se i oni što nisu klanjali pokrenuti jer neće imati opravdanja kad se začuje ezan sa munare ove džamije.

Čemu potreba da imamo džamije, džemat, safove? To Allahu ne treba on je el-Munezzeh, Uzdignut. Sve to je milost, prije svega za nas same a potom i za sve ostale. Jer musliman je milost. Za svog brata, za svog komšiju bio on musliman ili nemusliman, za biljku, za životinju, za sve što je oko nas. A to zato što šerr i musliman ne mogu zajedno. Jer gdje se useli šerr iseli se musliman. Mi ne idemo u džamije kao vjernici drugih religija da mjerimo koliko smo vremena tamo proveli. Mi u džamije idemo da se natopimo dobrotom i humanošću i da se te naše osobine proliju na sve što nas okružuje i samo tako ćemo dokazati i potvrditi našu vjeru.

Budite ponosni na svoj islam!
Budite ponosni na svoju džamiju!
Jer naša vjera je primjer plemenitosti i mira. Islam i znači mir.

Budite slobodni! A vrhunac slobode je kada stavite čelo na sedždu i pokorite se samo Jednom Jedinome. Onaj ko se pokori Jednom Jedinome neće morati više nikad nikom. Ko se Njemu ne pokori pokoravaće se raznim božanstvima. A njih je toliko da što im se više budete pokoravali više će vas gaziti.

Neka vam je mubarek olsun ova džamija, ova kuća vjere, pokornosti Allahu, ovaj bereket koji će se na vas proliti.
Da se u hajru, zdravlju, rahatluku, slobodi i bereketu okupljamo. Esselamu alejkum, - zaključio je muftija Zukorlić.

Suze na temeljcu


Potom su dvojica većinskih vakifa, dva Dževata suznih očiju zajednički položili kamen temeljac za novu džamiju u Bogajiću. Tekbiri su se prolamali bogajićkom dolinom i okolnim brdima i vraćali se u duše prisutnih džematlija. Zatim je izaslanik reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Enis Burdžović proučio dovu.

Muhamed ef. Cecunjanin, (www.bosnjaci.net.)