A+ A A-

Omladinski regionalni susret u Žepču

U organizaciji Omladinskog kruga Medžlisa IZ-e Žepče i glavnog imama Izeta ef. Efendića, u subotu 09.10.2010. god. u prostorijama Islamskog centra u Žepču upriličeno je regionalno omladinsko druženje.

Okupljanje omladine počelo je pred akšam-namaz. Nakon klanjanja akšam-namaza u džematu, druženje je počelo obraćanjem domaćina u prostorijama islamskog centra.

Ispred domaćina ovog susreta, prisutnoj omladini uputio je dobrodošlicu Adis Plakalo, predsjednik Omladinskog kruga, i ukratko predstavio aktivnosti omladine u Medžlisu IZ-e Žepče.

omladinsko_druzenje_zepce

Regionalnom omladinskom druženju prisustvovali su grupa mladića i djevojaka iz Zavidovića, predvođena Muaz ef. Sinanovićem, imamom u džematu Kansas city u Americi, koji trenutno boravi u BiH, a ujedno je i inicijator i pokretač okupljanja omladine u Zavidovićima. Ovom prilikom Muaz ef. prenio je iskustva iz Amerike i upoznao prisutne o aktivnostima omladine u Zavidovićima.

"Svi se čvrsto Allahovog užeta držimo i nikako se ne razjedinjujmo, držimo se srednjeg puta, govorimo djelima, a ne riječima. Ujednimo se, budimo ponosni što smo muslimani i radimo za svoju vjeru!" rekao je u svom obraćanju Almedin ef. Spahić, predstavnik omladine iz Zenice.

Pred sami kraj druženja prisutnima se obratio i Arnel Gaši, student Saobračajnog fakulteta u Sarajevu, govorio je o svom životu i na šaljiv način o studentskom životu u Sarajevu. Naime, Arnelovom babi su za vrijeme agresije na BiH, klanjali dženazu ispred džamije u Žepču, ukopan je u neposrednoj blizini te džamije, ali mezar nije obilježen, tako da se ne zna gdje mu je babin mezar.

omladinsko_druzenje_zepce-2

"Mogao bih vam mnogo govoriti o svom životu, o tome što sam proživio kao dječak i student. Mnogo sam potresen dolaskom u Žepče i u ovu džamiju, molio sam Boga da imam što prije završi s namazom kako bih izašao i prestao se sječati trenutaka kada sam gledao klananje babine dženaze ispred ove džamije, i toga dana kada mi je zabranjen odlazak do njegovog mjesta ukopa! Hrabri me kada vas vidim u ovolikom broju, da se družimo u ime Allaha, nastavite se i dalje okupljati i družiti, jer džemat je naša budućnost! " bile su riječi mladog i ambicioznog Zeničanina.

Ovo je prvi regionalni omladinski susret, uz Allahovu pomoć, nadamo se da će ovakvi susreti biti češći i da će se saradnja omladine nastaviti i u budućnosti.

Almedin Spahić