A+ A A-

U Bihaću promoviran roman „Inat bosanskog goluba“

U utorak, 05.10.2010. u amfiteatru Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, u organizaciji udruženja „Život" iz Bihaća, upriličena je promocija romana „Inat bosanskog goluba" autora Muhameda Mahmutovića, novinara, kolumniste i  književnika. Promotori su bili prof. dr. Fuad Sedić i prof. dr. Sulejman Kendić.

Predsjednik Udruženja Nazif Horozović, u ulozi moderatora, pozdravio je prisutne i uveo ih u roman kroz nekoliko informacija o samom romanu, ali i o autoru i njegovim referencama. „Sam naslov romana  „Inat bosanskog goluba" je sveokupna slika Bošnjaka danas. Inat, koji proradi kada se niko ne nada. To smo vidjeli za vrijeme agresije na našu zemlju kada su svi pisali i govorili o čudu bosanskog otpora, to je inat i prkos koji je proradio i napravio pravo čudo. Bosna je nevjerovatna ljubav u koju je zaljubljen svaki čovjek koji u njoj živi i koji se osjeća bosancem, a to manifestuje kroz sport, kulturu, nauku i sve ostalo. I golub koji je simbol nevinosti i simbol mira i tolerancije. Mi danas pružamo ruku svima, i prijateljima i neprijateljima, zato što smo takvi. Da li bi se trebali tako ponašati, sami procijenite."- istakao je prof. Horozović.

Promocija_Inat1

Nakon toga je prof. dr. Sulejman Kendić govorio o njegovom doživljaju romana sa mnogo aspekata, a posebno se osvrnuo na humani aspekat. Pošto roman sadržava istinite priče ljudi koji su prošli golgote srpskih logora po cijeloj Bosni i Hercegovini, dr. Kendić je na specifičan način pokušao prikazati svoje stalno čuđenje analizirajući psihu zločinaca i krvoloka. „To što su radili tim ljudima naprosto ne može niko živ odgonetnuti, niti dati validnu psihološku, niti bilo koju drugu analizu. Ti ljudi, jednostavno, nemaju ljudske osobine."

Naslovnica_romana

Arzumana Ožegović je pročitala prvu priču iz romana pod naslovom „Kumovi u posjeti kod Adema", što je izazvalo posebno oduševljenje prisutnih, a koji su to nagradili jednim gromoglasnim aplauzom.

Prof. dr. Fuad Sedić je govorio o svom doživljaju knjige, kao jednog izrazito poučnog i veoma jednostavnog štiva, koji razmeškava srca svima, a pogotovo onima koji se bave egzaktnim naučnim istraživanjima, koji konzumiraju tipičnu naučnu i stručnu literaturu i kojima ovakva literatura dođe kao svojevrsni odmor. Naglasio je posebno vjersku komponentu romana: „Ovdje ima veoma malo ajeta i hadisa, ali veoma mnogo vjere. Prikazuje pravu sliku čovjeka Bošnjaka, koji i kada nije nešto posebno religiozan voli i poštuje svoju vjeru." - rekao je dr. Sedić.

Promocija_Inat2

A kao autor, posljednji se obratio Muhamed Mahmutović, koji je izrazio posebnu zahvalnost prisutnima, organizatoru i promotorima na onome što su mu priredili. Nakon toga se fokusirao na razlog koji ga je motivisao da piše ovaj roman. „Svaka činjenica koja se ne zapiše odlazi u zaborav, pa i sve ono što nam se desilo bi moglo otići u zaborav ako stvari ne budemo nazivali pravim imenom. Žrtvu trebamo nazivati žrtvom, a dželata dželatom i to je naša obaveza." - istakao je Mahmutović.

Nakon zvaničnog dijela promocije, usljedila su pitanja i diskusije prisutnih što je na poseban način začinilo ovu, i onako, prekrasnu noć.