A+ A A-

Najveći snabdjevač avio hrane implementira halal standarda

avio_halal_hranaNajveći svjetski snabdjevač avio hrane, jela i pića u narednom će periodu početi sa implementacijom zahtjeva Halal standarda i posluživanjem halal hrane.

Kompanija Gategroup odlučila se na ovaj korak nakon učestale potražnje za jelima koja su pripremljena po islamskim principima i zahtjevima Halal standarda na relacijama iz Azije i Bliskog Istoka, uključujući Dubai i Abu Dhabi.

"Naš cilj je da naše poslovanje uskladimo sa zahtjevima potrošača halal hrane", rekao je Guy Dubois, izvršni direktor švicarske korporacije Gategroup, čija kompanija Gate Gourmet snadbijeva halal hranom avio kompanije Delta, Cathay Pacific i British Airways. „Ako proizvedemo sve po zahtjevima halal standarda, smanjit ćemo kompleksnost i povećati isplativost".

Prva halal kuhinja će biti uskoro otvorena na aerodromu Heathrow u Londonu, gdje se priprema hrana za 14 svjetskih avio kompanija, uključujući i British Airways.

Peter van Niekerk, šef Gategroup u Velikoj Britaniji, rekao je da će novi, 3 miliona dolara vrijedan halal objekat na aerodromu Heathrow, doprinijeti da se ostvare planirani prihodi i zadovolje zahtjevi putnika.

Kompanija Gate Gourmet priprema više od 200 miliona obroka godišnje u svojih 100 avio kuhinja u više od 25 zemalja.

Svinjetina i alkohol su strogo zabranjeni u pripremi halal jela, i bilo koje meso u njima mora biti od životinja zaklatih po islamskim propisima i zahtjevima Halal standarda.

(www.myfoxboston.com)