A+ A A-

Napadnuta Fata Orlović: Policajac isjekao staricu po rukama i prijetio ubistvom

fata-orlovic-konjevic-poljeU dvorištu svoje porodične kuće u Konjević-Polju jučer ujutro ponovo je napadnuta Fata Orlović. Prema Fatinoj izjavi, napao ju je policajac Ranko Uzelac, zaposlen u Policijskoj stanici u Bratuncu, u trenutku kada je ona pokušala raspraviti s lokalnim pravoslavnim sveštenikom i njegovom pratnjom „zbog čega ponovo dolaze u njenu avliju", jer su se prije tri godine dogovorili da više neće biti obilježavanja slave u crkvi koju su bespravno napravili na njenoj imovini.

Nije prvi put

- Vidjela sam popa i još dvojicu ljudi s njim kako hodaju oko crkve i nešto čiste. Pošla sam prema njima da ih pitam koga su oni pitali da dolaze na moju imovinu i ko im je to dozvolio. Ja sam im govorila da idu iz moga, a onda je odjednom prema meni potrčao Uzelac. Znala sam da hoće opet da me napadne, jer mu to nije prvi put, zgrabila sam jednu ciglu sa zemlje da se odbranim, ali je on bio brži. Uhvatio me jednom rukom za rame, a onda iz džepa izvadio čakiju i isjekao po dlanovima. Kada je vidio da nikoga nema u blizini, počeo mi je prijetiti da će me ubiti samo ako više progovorim ijednu riječ i ako budem uznemiravala popa - ispričala nam je kroz plač Fata pokazujući svoje krvave ruke rođacima i komšijama koji su se neposredno nakon događaja okupili pred njenom kućom.

Slike krvavih dlanova Fate Orlović jučer su obišle svijet. Duboko potresena, kazala nam je da je to što joj čine Srpska pravoslavna crkva (SPC) i policija RS „sramota cijele Bosne i Hercegovine", posebno što se incident dogodio za vrijeme Bajrama, kada svaki normalan čovjek uživa i slavi u miru.

- Neka se stide bosanski rukovodioci. Ako je ova država spala da ja u ovim godinama branim prava muslimana, i to na Bajram, onda neka nema ni te države ni tih muslimana. Jedanaestu godinu mene maltretira policija iz Bratunca, s Rankom Uzelcom na čelu, a po naređenju Srpske pravoslavne crkve. Jedanaest godina ja nemam mira u svome, a bošnjački predstavnici sa tim istim Uzelcom sjede u Taranovoj kafani, tapšu ga po ramenu i plaćaju mu da jede i pije. Taj isti Taran je glavni ispred muslimana u opštini Bratunac. Koga to on tamo štiti i predstavlja? I koga štite ove naše haramije što primaju po pet-šest hiljada maraka platu i što nam svaku noć pametuju na televiziji, jal iz Sarajeva, jal iz Banje Luke? Zar ih nije stid u narod gledati - kivna je Fata na sve, posebno na bošnjačke predstavnike u vlasti RS i državnim organima.

Zadržana u bolnici

Mnoge novinarske ekipe jučer su posjetile Fatu Orlović. Samo dvjestotinjak metara dalje, pred lokalnom kafanom, sa još nekoliko policajaca stajao je i Uzelac prateći šta se to događa pred Fatinom kućom. Sveštenik i njegova pratnja odmah nakon incidenta napustili su prostor crkve, ali je ostao strah da će opet danas, pod policijskom pratnjom, doći u crkvu kako bi svečanom liturgijom obilježili crkvenu slavu.

Fati Orlović jučer poslije podne ukazana je ljekarska pomoć u Univerzitetsko-kliničkom centru u Tuzli, gdje je i zadržana. Prije toga, neposredno nakon incidenta, u njenoj kući posjetio ju je muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović.

Dodikovo obećanje

Iako je prije tri godine Milorad Dodik obznanio da je nađeno rješenje da se premjesti crkva iz dvorišta Fate Orlović, to se do danas nije dogodilo. Vlada RS, kako je poznato, tada je na račun Eparhije zvorničko-tuzlanske uplatila 168.000 konvertibilnih maraka za troškove izmještanja crkve u Konjević-Polju.

Perić: Povrede nastale od oštre cigle

- Povodom crkvene slave koja se obilježava sutra (danas, op. a.), jutros (jučer) oko devet sati sveštenik je došao ispred crkve u Konjević-Polju da očisti plato. Zbog ranijih incidenata policija je već bila na licu mjesta u cilju preventivnog djelovanja narušavanja javnog reda i mira. Odmah zatim došla je Fata Orlović i počela da psuje svešteniku, uzela ciglu i pokušala udariti sveštenika, u čemu je spriječena od policije. Povrede koje je Fata zadobila na ruci nastale su od oštre cigle koju je Fata držala u ruci, a ne od intervencije policije koja je samo spriječila incident - kazao nam je portparol CJB Bijeljina Dragomir Perić.

Protiv Fate Orlović, saznali smo, bit će podnesena prekršajna prijava zbog narušavanja javnog reda i mira.

Muftija Kavazović: Odgovornost i sramota bošnjačkih političara na vlasti

Muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović jučer nije krio svoje ogorčenje zbog svega što se godinama događa Fati Orlović. Razočaran bezakonjem koje vlada u RS, posebno kada su u pitanju ljudska prava Bošnjaka. - Pozivam Harisa Silajdžića, Nebojšu Radmanovića, Željka Komšića, Milorada Dodika, Nikolu Špirića, Adila Osmanovića, Šefketa Hafizovića, Sulejmana Tihića, a posebno ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića da Fatu Orlović oslobode iz kazamata u kojem je zatočena od Srpske pravoslavne crkve. Najodgovorniji za košmar u kojem već jedanaestu godinu živi Fata Orlović jesu upravo ovi pobrojani ljudi. Posebno ovi koji predstavljaju Bošnjake. Oni su tim istim Bošnjacima svake četiri godine obećavali mir, slobodu, ljudska prava, a zauzvrat im je ovaj narod darivao dobro plaćene poslaničke mandate i funkcionerske fotelje. Ako se već Boga ne boje, račun pred ovim narodom moraju položiti. Krv na rukama Fate Orlović njihova je i odgovornost i sramota - poručio je muftija Kavazović neposredno nakon što je posjetio Fatu Orlović u njenoj kući u Konjević-Polju. Muftija Kavazović jučer je pozvao i Valentina Incka (Inzko) upozoravajući ga da je na „krvavim rukama Fate Orlović umro Dejtonski sporazum" i pogažena su sva ljudska prava o kojima međunarodna demokratija govori.

Jelko Kacin najoštrije osuđuje posljednji napad na Fatu Orlović

Potpredsjednik delegacije EP za jugoistočnu Evropu i izvjestilac za Srbiju Jelko Kacin (ALDE/LDS) najoštrije osuđuje posljednji u nizu napada na Fatu Orlović i poziva sve odgovorne da u najhitnijem postupku osiguraju njenu osnovnu fizičku sigurnost i nepovredivost njene imovine.

Kacin u saopćenju za javnost ističe da je poražavajuća činjenica da Fata Orlović prolazi kroz 11-godišnju mentalnu i fizičku torturu. Dodaje da je neprihvatljivo da se lokalni policajci u općini Bratunac obračunavaju s jednim povratnikom naočigled čitave bh., evropske i svjetske javnosti.

"Očekujem da će se brzom reakcijom nadležnih napokon okončati ova skandalozna situacija u kojoj jedan aktivan policajac dugi niz godina maltretira jednu nedužnu Bošnjakinju na njenom sopstvenom imanju u Konjević-Polju. To vlasti u RS-u duguju ne samo Fati Orlović već i svim svojim građanima.

Vladavina prava mora uvijek postojati za sve građane, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost. Za kršenje ljudskih prava nema mjesta u jednoj modernoj evropskoj državi koja stremi članstvu u EU", navodi se u saopćenju Jelka Kacina.