A+ A A-

Bajramska poruka muftije Zukorlića

muftija-zukorlic-2Ispraćaj ramazana i doček Bajrama budi osjećaj žala i radosti. Žala za odlazećom prilikom posebne milosti Svevišnjeg Allaha i radosti zbog uspješno obavljenog posta i drugih ramazanskih ibadeta. Snaga duhovnih i moralnih vrijednosti nad biološkim potrebama i strastima jedan je od izvora prava na punu slobodu, dostojanstvo i čast čovjeka. 

Završnicu Ramazana obilježila je slika neprijatnog i neprirodnog bliskog susreta ahmedija i nekoliko hiljada vjernika, sa jedne, i šljemova sa više od hiljadu naoružanih pripadnika policije, sa druge strane, na Hadžetu u Novom Pazaru.
Potvrda da su ovakve scene moguće u Evropi u trećem milenijumu u Ramazanu, samo nekoliko dana prije Bajrama, na vakufskoj zemlji Hadžeta šehidskom krvlju natopljenom, izaziva tugu i srdžbu.

No, imati ulemu i narod koji poput bedema čvrsto i odlučno stajahu oči u oči sa onima što im „pravda leži u topuzu", znači imati pravo na punu radost i osjećaj trijumfa.

Ovaj dan ostaće duboko urezan u svijesti Bošnjaka Sandžaka prerastajući u simbol otpora protiv otimanja vakufa i skravljenja masovnih grobnica genocida na Hadžetu.

Zato 4. septembar proglašavam Danom šehida Hadžeta koji će se godišnje obilježavati dovom protiv nasilja za njihovu dušu.

U svjetlu uvjerenja da nas očekuju dani slobode i jednakosti među ljudima

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN

(www.islamskazajednica.org)