A+ A A-

Sjednica Sabora IZ u Srbiji: Vakuf i vjeronauka moraju biti slobodni

Povodom otimanja vakufske imovine od strane Gradske uprave Novog Pazara i kršenja Zakona o vjerskoj nastavi od strane Ministarstva prosvjete,u subotu, 04.09.2010. godine, održano je zasjedanje Sveopšteg Sabora Islamske zajednice u Srbiji.

sjednica-sabora-IZ-u-Srbiji-ramazan-2010

Na sjednici su usvojeni sljedeći zaključci:

1. Otimanje Vakufa na Hadžetu, natopljenog krvlju šehida u genocidu 1945. godine, od strane lokalnog i beogradskog režima, predstavlja kulminaciju nasilja, diskriminacije i gaženja elementarnih prava muslimana.
2. Udar na islamsku vjeronauku završnica je priprema za asimilaciju i pokrštavanje muslimana, što predstavlja nastavak genocidne politike prema Bošnjacima.
3. Najoštrije osuđujemo okupatorsko ponašanje policije i tražimo hitno povlačenje vanrednih policijskih snaga sa područja Novog Pazara i Sandžaka.
4. Sve građane Sandžaka pozivamo na punu međusobnu solidarnost u građanskoj neposlušnosti prema režimu i prorežimskim političkim strankama. U ovom stanju bezakonja građani nisu obavezni sarađivati sa stranački instrumentalizovanim državnim organima (policija, pravosuđe, poreska uprava, inspekcije), koji su ovih dana angažovani u brutalnoj represiji nad građanima Sandžaka.
5. Od građana srpske nacionalnosti očekujemo razumijevanje i podršku jer su vrijednosti slobode univerzalne i pripadaju ravnopravno svim građanima.
6. Od Bošnjačkog nacionalnog sabora tražimo da ubrza pripreme za obnovu autonomije Sandžaka, što je neophodna pretpostavka za očuvanje slobode prava, časti i identiteta građana Sandžaka.
7. Islamska zajednica ostaje dosljedna opredjeljenju da sve probleme i otvorena pitanja rješava dijalogom.

(www.islamskazajednica.org)