A+ A A-

Ramazanske noći u Nju Jorku

Ramazan je sav u svojom sjaju obasjao i grad New York.  Ljudi, žene, omladina djeca ozarenih lica jedva čekaju da se u ramazanskom ambijentu druže, da zajedno iftare, pojedu ramazansku baklavu, prouče dovu i klanjaju teraviju.

ali-pasina-dzamija-nju-jork

Ali-pašina džamija u Nju Jorku

U Astoriji, gdje su Bošnjaci i najviše nastanjeni, pred Ali-pašinom džamijom u prediftarskom vremenu sve podsjeća na rodno mjesto Plav, Gusinje, Novi Pazar, Travnik, Sarajevo...  Osjeti se miris somuna, bureka, sarme.  A ezan kada se čuje, hurmom i vodom okonča se dugi ljetnji ramazanski dan posta.  Klanja se akšam i priđe se sofri.  Mjesta se brzo popune.  Zbog skucenosti prostora, žene, nažalost, moraju sačekati drugu sofru. Hadži-Džemo nam nije tu ovih dana, pa čekanje druge softre ponekad i potraje,  ali i u tome ima bereketa. 

U prosjeku, između 100 i 150 postača „podari" sevape svog posta nekom džumertanu, donatoru koji sponzorira iftar, tražeći nagradu Stvoritelja svjetova shodno poznatom hadisu o Allahovim nagradama za onoga koji priredi iftar postaču. 

Što je najveća draž, tu uz naše Bošnjake bude i raznovrsnih muslimana od Indo-Pakistanaca na istoku do Marokanaca i konvertita na zapadu, pa se dobije osjećaj kao da si na momenat bar na umri ili hadžu. Svi imaju pravo da budu domaćini pa tako i hrana bude raznovsna, od kineske i indijske hrane do naše mediteranske!

Poseban ramazanski ambijent napravila su sinoć (23.08.2010. godine) naša djeca, polaznici mektebske nastave, svakako uz pomoć svojih roditelja.  Možda je za nevjerovati, ali među našim postačima mališanima koji pohađaju mekteb ima i njih od 8 godina, koji isposte i to bez "prišivanja".  Ako je suditi po ovakvim našim najmlađim članovima džemata i poslovici da "na mladima svijet ostaje" - onda, nema mjesta za pesimizam - naš džemat ima na kome da ako Bog da ostane. 

Bajram ef. Mulić