A+ A A-

Meka: Udvostučen broj osoba na umri

mekka2Saudijsko Ministarstvo za vjerske poslove je objavilo da je broj osoba koje ove godine obavljaju umru porastao za sto posto u odnosu na prethodnu godinu.

Muhammad Al-Khuzaim, opunomoćenik za nadzor Dva sveta harema je izjavio da je Mekka spremna da primi dodatan broj osoba koje će obavljati umru tokom mjeseca ramazana te da će 5700 osoba biti na usluzi gostima u području oko Kabe. 

"Imamo helikoptere spremne za bilo kakvu hitnu situaciju. Vatrogasci će biti pripravni 24 sata a posebni timovi će neprestano nadzirati situaciju u tunelima", kazao je Jameel Arbaeen, direktor za civilnu odbranu. "Velike plazme su stavljene pred hotelima kako bi ljudi dobili na vrijeme potrebne informacije vezane za obavljanje umre i situaciju na terenu", istakao je Arbaeen. 

Direktor saobraćaja  Ahmad Nashi Al-Otaibi, je objavio da će saobraćajni sektor biti podržan sa dodatnim 1900 studenata i 600 drugih osoba koje će pomagati u organizaciji saobraćaja.

Dr. Khaled Zafar, direktor zdravstvenog odjela Meka, je potvrdio da su obogaćeni dodatnim službama pored velikih centara u Meki, Džidi i Taifi. 

Gradonačelnik Meke Osama Al-Bar je naglasio da je poseban akcent dat na održavanju higijene u Kabi i oko Kabe. "Više od 8500 radnika sa više od 800 aparata za čišćenje će čistiti tokom ramazana.", izjavio je gradonačelnik Mekke.

(www.preporod.com)