A+ A A-

Iftar pod Starim mostom

iftar-ispod-Starog-mosta1Po šesti put zaredom Istambulska općina Bayrampaša organizirala je zajednički iftar za građane Mostara ispod Starog mosta. Ova tradicija pod simboličnim nazivom „Bratstvo i prijateljstvo bez granica" u koju su uključene sve balkanske zemlje počinje u Mostaru a završava se u Bugarskoj i Grčkoj.

Mostar i lokalitet Starog mosta su najbolje mjesto i način da se izrazi čista namjera i nijjet bezinteresnog potpomaganja i povezivanja shodno sloganu pod kojim se organizira ovaj veliki iftarski konvoj.

  • - Na ovaj način se jačaju naše vjerske, duhovne veze ali i jačaju ekonomske i kulturne veze saradanja među narodima, što uveliko doprinosi jačanju odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, kazao je mostarski muftija h Seid ef. Smajkić izrazivši zahvalnost gostima što su preuzeli ulogu domaćina.

Muftija se također zahvalio turskom narodu na svesrdnom razumijevanja potreba muslimana u BiH kao i zvaničnim organima Republike Turske  u tom procesu. Koordinator programa za Bosnu i Hercegovini Eser Serbest organizaciju iftara ispod Starog mosta označio je kao izuzetan događaj u kojem je cilj zajedničko druženje muslimana okupljenih oko Božjih zapovijedi, u ovom slučaju propisa posta i vrijednosti iftara. „Naša namjera nije da pripremimo iftare siromašnima, već svim građanima bez obzira na njihovo imovinsko stanje.", kazao je Serbest.

iftar-ispod-Starog-mosta

Šestogodišnja iskustva organizacije iftara na Balkanu kako ističe Eser Serbest rezultirala su i velikim konferencijskim skupom u martu ove godine na kojem su učestvovali i predstavnici vlasti brojnih općina sa Balkana među kojima i Mostara s ciljem sagledavanja okolnosti ekonomskog ulaganja u našu zemlju. Ramazanski konvoj „Bratstvo i prijateljstvo bez granica" u Bosni i Hercegovini će prema riječima Esera Serbesta posjetit još i Sarajevo i Srebrenicu a nakon toga krenuti prema Sandžaku - Tutinu, Kosovu, Albaniji, Makedoniji, Grčkoj i Bugarskoj.

Hasan Eminović