A+ A A-

Ramazanske aktivnosti Islamske zajednice

ramazan011Večerašnjim zalaskom sunca nastupa mubarek mjesec ramazan 1431/2010. godine a prvi dan posta je 11. august. Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice ovogodišnji ramazan ima 29 dana a prvi dan Ramazanskog bajrama je 09. septembra. Teravih-namaz će se i ove godine kao prethodnih klanjati sa 20 rekata.

Na redovnoj sjednici Rijaseta IZ-e koja je održana 28. juna 2010. godine u Sarajevu, usvojen je plan ramazanskih aktivnosti Islamske zajednice kojim su obuhvaćene aktivnosti reisu-l-uleme i Kabineta reisu-l-uleme, Rijaseta i njegovih službi,  muftija i ureda muftija, direkcija medresa i dekanata fakulteta te profesora i odgajatelja odgojno-obrazovnih ustanova IZ-e, medžlisa, glavnih imama i imama u zemlji i dijaspori te učenika medresâ i studenata islamskih fakulteta.

Reisu-l-ulema će tokom mjeseca ramazana obilaziti džemate a četiri džumanske hutbe tokom mjeseca ramazana će održati u džamijama po vlastitom izboru a hutbe će biti snimane i prenesene putem medija dostupnih Islamskoj zajednici.

Vjerskoprosvjetna služba će u saradnji sa radijskim i televizijskim  kućama na području Bosne i Hercegovine realizirati razne programske sadržaje povodom mjeseca ramazana kroz prediftarske i sehurske programe te vazove i nasihate poznatih bosanskih vaiza. Pored toga, tokom mjeseca ramazana Vjerskoprosvjetna služba će imati otvoren direktan telefon br. 033/ 533-172 putem kojeg će se iz Vjerskoprosvjetne službe davati informacije i odgovori na pozive koji se tiču ramazana, zekata, sadekatu-l-fitra i dr.

U toku ovogodišnjeg mjeseca ramazana Ured za zekat će, u saradnji sa Vjerskoprosvjetnom službom i uredima muftija, organizirati tribine o zekatu i sadekatu-l-fitru, koje će tretirati odgovarajuće teme vezane za zekat, sadekatu-l-fitr i Bejtu-l-mal. Pored pomenutog, Ured će tražiti i druge načine i modele za kvalitetno realiziranje ovogodišnje akcije zekata. U Uredu za zekat će također biti pripremljena i jedna hutba o zekatu i/ili sadekatu-l-fitru koja će biti stavljena na raspolaganje VP službi da je planira za svoj program o hutbama i u određeno vrijeme će istu distribuirati u džemate IZ-e.

Muftije će u dogovoru sa glavnim imamima raditi na realizaciji programskih sadržaja na lokalnim radijskim i TV stanicama. Pored toga, muftije će pored džemata, obići i posjetiti bolnice, staračke domove i centre za lica sa posebnim potrebama ili lica koja će ove posjete upriličiti u ime muftija. Ured za bošnjačku dijasporu će pored slanja imama u džemate gdje su potrebni poslati i vaize u dogovoru sa tamošnjim glavnim imama.

U okviru ramazanskih aktivnosti glavni imami će pored sastanaka sa imamima na području svojih medžlisa, raditi na realizaciji ostalih ramazanskih aktivnosti: organizirati klanjanje teravih-namaza u svim džematima, organizirati učenje mukabela a u većim mjestima i mukabele za žene, obići džemate te se obratiti prigodnim vazovima te organizirati akciju prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra.

Imami će pored svojih uobičajenih aktivnosti tokom mjeseca ramazana svakodnevno organizirati kratke vazove prije teravih-namaza. Imami će također tokom ramazana organizirati i svečanosti povodom 17. noći mjeseca ramazana, Lejletu-l-bedra, kada će biti organizirana i sergija za unutrašnju dijasporu - povratnike u BiH, zatim svečanost povodom 20. noći mjeseca ramazana koja će biti posvećena povratku Poslanika a.s. u Mekku i taj događaje će vezati za povratak naših protjeranih ljudi na svoja ognjišta, te će organizirati svečanost povodom 27. noći mjeseca ramazana, Lejletu-l-kadra, kada će biti organizira i sergija za prikupiti priloge za fond vjerskog obrazovanja (sergija za islamsko obrazovanje - mektebe) kojim raspolaže vjerskoprosvjetna komisija medžlisa. Pored toga, imami će organizirati i zajedničke iftare te omladinska sijela uz odgovarajuće edukativne sadržaje.

U povratničkim džematima će se shodno mogućnostima organizirati klanjanje teravih-namaza, zatim zajednički iftari za omladinu i jetime a prije mjeseca ramazana, zavisno od mogućnosti, osigurat će se i humanitarna pomoć najugroženijim porodicama povratnika.

Kada je riječ o edukaciji ženskog dijela naših džemata, pažnja će biti posvećena aktivnijem angažmanu muallimâ, učenica medresa i studenticâ naših fakulteta koje će se nalaziti na terenu, zatim organizaciji ženskih mukabele (gdje se može), kao i rad sa ženama u džematu, općenito, u formi predavanja, vazova, sijela, te organiziranju svečanosti u povodu mubarek večeri kao i organiziranju zajedničkih iftara za žene.

U okviru ramazanskih aktivnosti planirane su posjete staračkim i drugim specijalnim ustanovama te kazneno-popravnim ustanovama.

Posjetiteljima našeg web-portala preporučujemo da obiđu i naše ramazanske sadržaje: