A+ A A-

Mevlud u Fazlagića kuli

U subotu, 07.08.2010. godine, je u Fazlagića Kuli kod Gacka upriličen tradicionalni mevlud, u organizaciji Medžlisa IZ-e Gacko i MZ-e Fazlagića Kula. Nekoliko stotina Gačana iz Sarajeva, Mostara, Dubrovnika i dijaspore uz bogat vjerski i kulturno-sportski program obveselili su malobrojne povratniku u Fazlagića Kulu, omogućivši tako da na najbolji način dočekaju predstojeće ramazanske blagdane.

Mevludska akademija započela je uvodnim obraćanjem gl. imama MIZ-e Gacko Sadeta ef. Bilalića, koji je između ostalog kazao:

- Ljubav prema svojoj domovini i naciji u islamu je priznata ljudska i vjerska vrlina. Džamija u Kuli Fazlagića je stvarnost, ugodnost kućnog praga je vrijednost; pa su nam i džamija i domovina potrebni da bi sebi osigurali i ostvarili slobodan život, rast i procvat, da bi se mogli osjetiti sigurnim i čvrstim na jednom pogodnom i čvrstom tlu pod nogama. Vjera i domovina trebaju Gačanima da pruže pažnju i mnoga druga dobra u kojima će osjetiti sigurnost i zaštićenost od svačijeg pritiska i nepravde i u kojima će se razviti njihova lična sloboda, smjelost i stvaralačka sposobnost, tako da sa voljom i radošću i sami pružaju pomoć i zaštitu drugima. Mi smo danas ovdje da posvejdočimo to svoje opredjeljenje; da obznanimo sebi i drugima da je ovo mjesto i ovaj kraj, za nas svet i nepovrediv, onoliko koliko nam je sveto podsjećanje na naše korijene i pretke, istakao je ef. Bilalić.

Emir-Spahic-u-dzamiji

Emir Spahić sa džematlijama

Svečanosti su uz izaslanika Muftije mostarskog mr. Saliha ef. Čolakovića prisustvovali i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, kapiten fudbalske reprezentacije BiH Emir Spahić, te Mustafa Fazlagić, ugledni univerzitetski profesor iz Turske koji pripada četvrtoj generaciji Bošnjaka koji su rođeni i žive u Balikesiru, na zapadu Turske.

Nakon klanjanja podne-namaza upriličeno je tradicionalno narodno veselje, a odigran je i malonogometni turnir. Pehar pobjedničkoj ekipi iz Mostara uručio je Emir Spahić, čija majka Fata je porijeklom iz Gacka, pa bh. kapiten ne propušta priliku za obilazak Gačana i posjetu mjesnom imamu. Osim toga, često je inicijator i učesnik vrijednih humanitarnih akcija kakva je bila i posljednja akcija prikupljanja sredstava za kupovinu zgrade zemljoradničke zadruge u Gacku, koju su lokalne vlasti namjeravale prodati ruskom investitoru, u pokušaju otvaranja svinjogojilišta i klaonice. Vrijedni Gačani kupovinom ovog objekta dali su novi podsticaj najmlađem povratniku u Fazlagića Kulu i direktoru istoimene zadruge Muhamedu Karailu. Vlasnik američkog pasoša nije se pokajao zbog povratka u rodni kraj: „Ovdje ima života, za sve one koji žele raditi i živjeti od svog rada. Život u Americi ne bih mijenjao za ovaj koji živim u Fazlagića Kuli. Odluka o povratku bila je sasvim ispravna, i s razlogom sam optimista", veli Karailo, u čijoj porodici se s radošću iščekuje prinova, prvo povratničko dijete rođeno u Istočnoj Hercegovini nakon završetka agresije.

hor-f-kula-2010

Za razliku od nekih ranijih godina kada su gatački povratnici bili izloženi brojnim neželjenim situacijama, šikaniranju pa i napadima na ličnost i imovinu, jučerašnji skup osiguravali su pripadnici Policijske stanice Gacko, a okupljanje je proteklo bez incidenata.