A+ A A-

Posjeta reisu-l-uleme Foči, Goraždu i Rudom

Tokom prošlog mjeseca reisu-l-ulema je u okviru višednevne posjete obišao nekoliko podrinjskih gradova. Tom prilikom reisu-l-ulema je prisustvovao otkrivanju spomen obilježja u Foči, gdje je u mjestu Gudelji 16. jula 2010. godine otkriveno spomen-obilježje za 11 ubijenih Bošnjaka tog mjesta, od kojih je sedmoro je zatvoreno, a potom i spaljeno u jednoj od seoskih kuća.

Poslije otkrivanja spomen-obilježja reisu-l-ulema je otišao za Goražde gdje se susreo sa goraždanskim muftijom Hamedom ef. Efendićem gdje je zajedno sa domaćinom, goraždanskim muftijom, obavio akšam-namaz u džamiji Kajseriji. Riječi dobrodošlice uputio im je  imam ove veleljepne džamije na desnoj obali Drine hfz. Alija ef. Rahman.

reisu-l-ulema-gorazde-2010

Poslije akšam-namaza u Kajseriji

Poslije boravka u Goraždu i druženja sa goraždanskim imamima, reisu-l-ulema je zajedno sa muftijom Hamedom ef. Efendićem otputovao za Rudo gdje je prisustvovao otvorenju Kara Mustafa-pašine džamije koja je otvorena 17. jula 2010. godine. Interesantno je napomenuti da je ovo prva džamija koja je obnovljena u gradskom području Rudog, a ovaj najveći vjerski objekat na području općine Rudo srpski agresori su porušili u jesen 1992. godine.

detalj-sa-otvorenja-rudo-2010

Detalj sa otvorenja džamije u Rudom