A+ A A-

Gornji Vakuf: Hatme u džematu Dražev Dolac

U džematu Dražev Dolac kod Gornjeg Vakufa 20. Juna 2010. godine, poslije podne-namaza, upriličena je hatmenska svečanost povodom proučenog Kur`ana od strane 26 učenika i učenica koji su bili vrlo uspješni u mektepskim klupama. Vrijedno pohvale je sam stajling djece koja su se izuzetno lijepo obukla za ovu svečanost. Džamija je bila posjećenija nego prošle godine, a atmosfera u džamiji je bila vrlo svečana. Djeca su vrlo lijepo i nadahnuto učila odlomke Kur`ana.

Doista je mekteb savremeni odgovor i lijek protiv maloljetničke delikvencije koja ozbiljno ugrožava red i mir u životnoj zajednici. Djeca mekteba se konstantno podučavaju da žive moralan, zdrav i aktivan život i da se svačije pravo mora poštovati. Zato statistički a i praktično gledano, osobe koje su pohađale mektepsku nastavu žive sa tolerancije i u mirnom suživota sa drugima.

hatme-drazev-dolac-2010

Ismet ef. Abdibegović je vrlo zapaženo i vrijedno radio sa djecom, koja su to i pokazala učeći odlomke iz čitavog Kur`ana, a.š. Ovom prilikom koristimo i da čestitamo ovom imamu na osvojenom prvom mjestu u ukupnom plasmanu u okviru takmičenja na nivou MIZ Gornji Vakuf. Na 13. takmičenju na nivou muftiluka Travničkog je proglašen kao najuspješniji muallim.

Ovoj svečanosti je prisustvovao i glavni imam MIZ Gornji Vakuf, prof. Enes ef. Omerovićem koji je održao vrlo lijepo predavanje i istakao vrijednost islama u životima mladih.

Poseban trenutak radovanja i osmijeha na licima svršenika ovogodišnjih hatmi bio je kada je uslijedila podjela diploma i hedija za polaznika mekteba. Za organizaciju hatmi su se pobrinuli članovi džematskog Odbora i roditelji djece.

Na koncu programa je proučena hatma-dova s posebnim akcentom na šehide i vakife džemata i za sve muslimane i muslimanke.

 Adis ef. Sultanović